Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 12. januar 2003 kl 21.15 Presidenten

Når presidenter lyver

President Jed Bartlet (Martin Sheen, t.v.) må søke råd hos advokaten Oliver Babish (Oliver Platt). (Foto: Warner Bros.)
President Jed Bartlet (Martin Sheen, t.v.) må søke råd hos advokaten Oliver Babish (Oliver Platt). (Foto: Warner Bros.)
President Bartlet må nærmest stå skolerett for advokaten sin etter sannheten om helsetilstanden hans blir kjent. Toby bruker CJ for å finne ut hvem av de ansatte er løsmunnet overfor pressen.

President Bartlet (Martin Sheen) går motvillig på å søke råd hos den juridiske rådgiveren i Det hvite hus – Oliver Babish (Oliver Platt). Babish hisser seg veldig opp da han får høre nyheten om at Bartlet har Multippel sklerose og ser umiddelbart en rekke juridiske konsekvenser.

Først og fremst vil Babish få på det rene om presidenten noen gang har undertegnet et lovbindende dokument som sier han er frisk. President Bartlet forsikrer både stabssjef Leo McGarry (John Spencer) og advokaten at han aldri aktivt har forsøkt å skjule sykdommen sin. Men så nevner Charlie papirer i forbindelse med Zoes universitetssøknad.

”Heksejakt”
Toby Ziegler (Richard Schiff) har ikke helt kommet over nyheten om Bartlets sykdom. Da han får høre at en av staben har lekket informasjon til pressen om presidentens syn på skolepenger, ber han CJ finne ut hvem det er. På den måten vil han kunne forutsi hvem som kanskje kommer til å snakke til pressen om presidentens diagnose.

Om serien
I ”Presidenten” følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det ”hemmelige” spillet i amerikansk politikk.

President Josiah ”Jed” Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, tlf. 23 04 98 41