Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 7. september 2009 kl 21.30 "Drømt og oplevet" - Knut Hamsun 1859-1952

Storslagent om Knut Hamsun

Drømt og opplevet: Knut Hamsun spaserer på Karl Johans gate (foto: NTB/Scanpix)
Drømt og opplevet: Knut Hamsun spaserer på Karl Johans gate (foto: NTB/Scanpix)
Regissør Knut Erik Jensen gir en rik og tankevekkende innsikt om Knut Hamsuns liv og forfatterskap i denne filmen.

Regissøren lar en lang, lang rekke personer komme til orde i en kronologisk framstilling. Intervjuene er vevet sammen med drømmeaktige filmsekvenser, film - og lydklipp fra arkivene, og ikke minst får vi høre Knut Hamsun selv snakke.

Lyden av Hamsuns stemme over gamle fotografier og dokumentariske klipp bringer fortiden nær oss. Hvordan uttrykte mannen seg, og hvordan så Marie Hamsun ut da hun ble intervjuet i fjernsynets barndom? Dette sammen med utdypende analyser av biografen Jørgen Haugan og utallige, interessante intervjuobjekter - oversettere, forfattere, skuespillere, litteraturforskere og regissører - gir til sammen en rik og tankevekkende innsikt om Knut Hamsun og anledning til ettertanke.

Filmen skildrer ikke bare de litterære suksessene her hjemme, men også Hamsuns eventyrlige opphold i USA og siden på reiser i Kaukasus, Orienten og Tyrkia. Vi blir kjent med hans forhold til kvinner, til familien og ikke minst til politikken.

På ingen måte er dette en film som forsøker å forklare eller unnskylde Hamsuns nazisympatier. Den stiller heller opp paradoksene og lar nylig avdøde Ebba Haslund tydelig komme til orde. Hun trodde at Hamsun selv ville ha foretrukket å sone en dom som landsforræder enn å bli stengt inne på psykiatrisk sykehus og umyndiggjort.

NRK Tromsø står bak den 110 minutters lange filmen som fikk strålende kritikker. Da filmen ble vist under Hamsundagene i sommer, skrev Aftenposten: "Jensen har laget en tankevekkende film om denne enestående forfatterskjebnen som endte tragisk".


Egenproduksjon fra NRK Tromsø
Regi: Knut Erik Jensen
Foto: Anders Bohman
Lyd: Ad Stoop
Redigering: Inge-Lise Langfeldt
Pressekontakt: Sidsel Mundal, Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no