Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 1. februar 2003 kl 19.30 Italia på menyen

Matkulturens vugge

Her smaker Bo Hagström på vinen til dagens måltid. (Foto: Markus Lindgren, SVT)
Her smaker Bo Hagström på vinen til dagens måltid. (Foto: Markus Lindgren, SVT)
Det var på 1400-tallet i Firenze at Europa fikk sin første matkultur. Florentinerne var de første i Europa som spiste poteter og tomat, og som innførte en sivilisert bordskikk. Legene fant en sammenheng mellom mat og helse, og startet med å gi råd innen kosthold. Desserten, frukt, kom samtidig inn i bilde på samme tid.

Dette får vi høre mer om i det andre programmet i den svenske serien ”Italia på menyen” som tar oss med på en liten restaurant i Firenze. Her møter vi Giuseppe Alessi, filosof, historiker og kokk. Han lager mat slik de gjorde for 600 år siden, og servere blant annet stuet kumage med parmesanost og en pikant saus.

Om serien
I fire programmer skal vi ut på en uvanlig reise i Italia. Den tradisjonelle reiseguiden er lagt til siden, og i stedet velger vi å ta mat- og vinveien til italiensk kultur og historie. Reiseleder er Bo Hagstöm.

Det blir dufter og lyd, smakopplevelser og møter med mennesker som gir reisen innehold. Og ikke å forglemme den italienske musikken.

Svensk produksjon
Produsent og guide: Bo Hagström
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, 22 04 78 53/907 75 758