Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. januar 2001 kl 22.00 Brennpunkt: Åsta 13:12:35

Brennpunkt: Åsta 13:12:35 (ttv)

NRK1 tirsdag 16. januar kl 22.00
Brennpunkt

Åsta-ulykken

4. januar i fjor omkom 19 mennesker i den tragiske togulykken på Åsta i Østerdalen. \"Brennpunkt\" tar for seg detaljer rundt ulykken. Hva skjedde egentlig i tiden før de to togene så skjebnesvangert var på vei mot hverandre i samme spor? Og hva skjedde i minuttene og timene etterpå? Hvordan kunne denne togkatastrofen skje?

- Jeg husker noen skjærende lyder da vognen jeg satt i bøyde seg. Og så begynte hylene og stønningen fra folk som holdt på å dø, sier Bente Larsen som satt fastklemt i togvraket i over fire timer etter ulykken.

I de dramatiske timene det tok å få henne ut av vraket måtte redningsmannskapene gi opp å redde flere av hennes medpassasjerer. Tiden var dyrebar, og ørsmå marginer skilte mellom liv og død.

Nina Sliper mistet lillesøsteren sin i togulykken. Hun er sint og oppgitt over ulykken, og frustrert over mangelen på informasjon.

- NSB er absolutt amatører. Det viser seg at de er amatører på alle områder, både når det gjelder sikkerhet, når det gjelder ansvarlig togdrift og også absolutt når det gjelder oppfølging av etterlatte og overlevende.

Mangler avdekket
Togene veide flere hundre tonn og hadde en fart på mellom 80 og 90 km i timen da de kolliderte. Flere tusen liter dieselolje ble sprøytet over togsettene. Med så mye vekt i så stor fart og med så mye metall i friksjon, oppsto det umiddelbart brann i togene.

Ingen trodde at en slik ulykke kunne være mulig, men i tiden etter er det blitt avdekket enorme mangler innen sikkerheten i norsk togtrafikk. Planlagte og budsjetterte sikkerhetstiltak ble aldri gjennomført på Rørosbanen. I stedet ble penger som var avsatt til sikkerhetstiltak, brukt til dyre investeringer andre steder. Det kostet 19 mennesker livet.

Hvor mange senskader og psykiske problemer ulykken har forårsaket er det ingen som vet.

NRK1 tirsdag kl 22.00

Egenprodusert samfunnsdokumentar
Programansvarlig Hege Michelsen, tlf: 23 04 89 52
Ansvarlig redaktør Alf R. Jacobsen, tlf: 23 04 90 92
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Togene veide flere hundre tonn og hadde en fart på mellom 80 og 90 km i timen da de kolliderte (Foto: Kripos)