Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 8. desember 2006 kl 21.30 En hyllest til Niels-Henning Ørsted Pedersen

Minnekonsert fra Tivoli

Noen kalte ham "dansken med det uendelig lange navnet", andre sa Niels-Henning, noen bare "Vikingen" og atter andre brukte initialene NØHP. Den danske bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen gikk bort i fjor, og vennene holdt minnekonsert for ham i Københavns Tivoli.

I sin biografi bemerker Oscar Peterson om Niels-Henning Ørsted Pedersen at "hans virtuositet på bassen overgår alt jeg har hørt". NHØP var muligens den danske musiker som var best kjent på den internasjonale scenen, og han var den som i hovedsak innførte en europeisk måte å spille bass på. Konsertopptaket fra konsertsalen i Købehavns Tivoli er en god anledning til et gjensyn med den danske bass-virtuosen som akkompagnerte Oscar Peterson i en årrekke.

Og – "han var i tillegg en varm, bevisst, generøs, interessant og morsom mann," uttalte konsertens konferansier Curtis Stigers. "Derfor ønsker danske musikere og en rekke andre fra hele verden å hylle den store dansken."

Danmarks Radios Big Band
Sentralt i konserten står Danmarks Radios Big Band, rangert som et av de beste jazzorkestrene i verden. NHØP var med i orkestret helt fra starten i 1964 og fram til 1982 (senere var han fast gjestemusiker med orkestret).

Konserten åpner med den svenske gitaristen Ulf Wakenius som samarbeidet med NHØP i en årrekke og var medlem av hans siste trio. Sammen med DRs Big Band framfører Wakenius "The Puzzle" (komponist, NØHP).

Ellers medvirker bl.a. Tania Maria, Marilyn Mazur, Alex Riel, Mads Vinding og Chris Minh Doky.

Dansk musikkprogram (2006)
Originaltittel: Celebrating Niels-Henning Ørsted Pedersen
Produsert av: DR Internationalt salg
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail:
info@nrk.no