Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. september 2004 kl 19.55 Myter

Bedrevitende verdensmestre bak rattet

Tore Skoglund gir verdens nordligste drosjesjåfør Miriann Lorentzen en god klem (Foto: Frank Ludvigsen)
Tore Skoglund gir verdens nordligste drosjesjåfør Miriann Lorentzen en god klem (Foto: Frank Ludvigsen)
- Det er trist at alle som virkelig vet hvordan verden skal styres, er opptatt med å kjøre drosje, sa dikteren Robert Burns. Men er det virkelig slik at drosjesjåførene er bedrevitende verdensmestre som stemmer Frp?

Tore Skoglund spør på vegne av folket, og får svar fra tre eksemplarer av arten: Henning Marsdal fra Oslo, Kyrre Laukslett fra Tromsø og verdens nordligste drosjesjåfør Miriann Lorentzen.

Selv ansvarlig for mytene?
Arild Steen har skrevet hovedfagsoppgave om drosjesjåfører, og mener sjåførene selv er med på å vedlikeholde mytene. – Før i tiden var det et høystatusyrke. I dag oppfattes sjåførene som lite kundeorientert og belærende påståelig. Og selv om den sosiale statusen ikke er hva den en gang var, har drosjesjåførene fortsatt makt i trafikkbildet, sier Arild Steen.

- Drosjesjåfører er livsnødvendige mennesker, mener Ingrid Evertsen, men man må passe seg så man konsekvent bare snakker om været i nærheten av dem, fortsetter hun.

Kabaretgruppen Asbjørnsen & Joh kommenterer som vanlig mytene på sin egen måte, nemlig med sang og musikk.

Om serien
Etter vinterens suksess med "Myter" om de forskjellige landsdelene er nå Tore Skoglund tilbake med en ny serie. Denne gangen handler det om yrkesgrupper. "Myter" skal på en humoristisk og uhøytidelig måte belyse mytene om folk i noen av de mest kjente yrkesgruppene våre. felles for yrkesgruppene som er valgt ut er at de alle er yrker vi er avhengige av.

Gjestene er også av det humoristiske slaget, og har som oppgave å bekrefte eller avkrefte mytene om seg selv. En "ekspert" på folketypen vil også være til stede i hvert program for å forklare hvorfor de er blitt som de er blitt.

Ordet "myte" kommer fra det greske "mythos", og betyr muntlig fortelling. Myte er en folkelig oppfatning om typiske karaktertrekk hos en bestemt gruppe. Mytene er mange, de er gamle og de kan være usanne.

Egenprodusert underholdning fra Program riks, Tromsø
Programleder: Tore Skoglund, tlf: 91 30 11 47
Prosjektleder: Beate Hårstad Jensen, tlf. 77 66 12 07
Pressekontakt: Inger Larsen , tlf. 23 04 74 83 / 98 87 50 78