Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 5. august 2004 kl 20.10 Paradis

Overlevelse eller nytelse?

- Jeg elsker å blande råvarer fra hele verden og skape nye og spennende matretter, sier Martin Jönsson, kokk fra Skaulo i Norrbotten. (Foto: Nicke Nordmark/Svt)
- Jeg elsker å blande råvarer fra hele verden og skape nye og spennende matretter, sier Martin Jönsson, kokk fra Skaulo i Norrbotten. (Foto: Nicke Nordmark/Svt)
Mens den svenske kokken Martin Jönsson (26) leker seg med råvarer fra hele verden, har den etiopiske alenemoren Yebirgole (28) et helt annet forhold til mat. I hjemlandet hennes er svært mange avhengige av bistand.

For Martin er mat ikke bare et behov, men også en hobby og en opplevelse. Rundt arbeidsplassen sin i Lappeasuando i Norrbotten finner han mange av de råvarene han trenger.

Strekker ikke til
Yebirgole er aleneforsørger for to barn i Etiopia, som ofte rammes av sultkatastrofer. I utkanten av fjellbyen Golebo har hun en egen jordflekk. – Jeg får hjelp av en mann som pløyer for meg, forteller hun. – Jeg deler fortjenesten likt med ham, derfor blir det ikke nok å leve på for meg og barna.

Om Paradis
I den svenske dokumentarserien "Paradis" ser vi verden både med egne og andres øyne. Hvert program består av to reportasjer som forteller to parallelle historier med samme tema - én fra Sverige og én fra et annet land. Felles for de i alt tolv programmene er at de handler om menneskers grunnleggende behov.

Innkjøpt magasinprogram fra SVT (2003)
Programleder: Li Skarin
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252