Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 19. januar 2005 kl 22.30 Migrapolis: Barn i asyl

4000 barn i norske asylmottak

Migrapolis ble med på en demonstrasjon til støtte for asylbarna (Foto: NRK)
Migrapolis ble med på en demonstrasjon til støtte for asylbarna (Foto: NRK)
Hvert år flykter mange barn til Norge. Nå bor 4000 mindreårige barn i norske asylmottak. Hvem passer på dem?

Heidi Brynildsen Grande er leder for gruppen "Press", ungdomsgruppen til Redd Barna. De mener at den norske regjeringen må legge forholdene til rette for barna som blir plassert i asylmottak. Mens norske barn uten omsorgspersoner blir tatt vare på av Barnevernet, er mange asylbarn overlatt til seg selv. "Press" mener at dette er brudd på FNs barnekonvensjon og norsk lov. Migrapolis følger Heidi og gruppen "Press" ut på en demonstrasjon utenfor Stortinget.

"Se Oss Hør Oss"
Milad Gashqaie kom til Norge som elleveåring sammen med sin mor. I seks år har han bodd på et asylmottak uten å få vite om de får bli her i landet. Han forteller at det har vært ekstremt tøft å tilbringe oppveksten på et mottak. – Man vet aldri når eller om politiet kommer på døren for å kaste deg ut. Hele tiden er man redd for hva som kan skje, forteller Milad.

Sammen med en gruppe mindreårige fra Vestlandsheimen mottak har han imidlertid opprettet en gruppe som heter "Se Oss Hør Oss". Dette var med på å bidra til at han nylig fikk en endelig oppholdstillatelse.

Alder – en hindring
Ifølge Utenriksdepartementets alderstesting er afghanske Jangir et sted mellom 18 og 20 år. Selv sier Jangir at han bare er 17 år gammel. Han bor i transittmottak og er alvorlig syk. Vergen hans, Kari Gaarder, tror at Jangir hadde blitt kastet ut av landet, hadde det ikke vært for at han har tuberkulose. Hun tror på Jangir, og nekter å gi seg før han har fått oppholdstillatelse i Norge. Innsatsen har betalt seg – nå vil Utledningsnemnda se på saken en gang til.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26 marianne.mikkelsen@nrk.
Pressekontakt:Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78