Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 6. desember 2004 kl 22.10 Dok1: Barn uten barndom

Barn bundet og bastet til arbeid

På jernbane, i steinbrudd og teglverk (India), på tobakks- og grønnsaksplantasjer (Mexico), i fiskerier og på søppeldynger utenfor storbyene (Indonesia), på kaffeplantasjene (Kenya) – med barnearbeidernes egne ord hører vi om hvordan de opplever fattigdommen og fordommene som følger med.

I denne amerikanske dokumentaren møter vi også årets fredsprisvinner Wangari Maathai fra Kenya som er sterkt engasjert i kampen mot barnearbeid. Sammen med aktivister og politikere fra hele verden vil hun kjempe for at barn skal få gå på skole i stedet for å være slavearbeidere.

Sju land
Dokumentaren viser barnearbeid i sju forskjellige land: Brasil, India, Indonesia, Kenya, Mexico, Nepal og USA. Vi ser hvordan virkningene av en forfeilet nasjonal politikk for å forhindre barnearbeid går hånd i hånd med de multinasjonale selskapenes profittjag.

Vi møter også tidligere barnearbeidere som i dag er lykkelig befridd for denne type arbeid, og som kan fortelle om hvordan vi voksne kan være med å bygge en mer rettferdig verden.

Man regner med at for 246 millioner barn i verden i dag er livet bare arbeid.

Ikke engang dyrene
Barnearbeid er et av de verste brudd på menneskerettighetene. Ikke engang dyrene tillater sine små avkom å arbeide for føden, mens menneskebarn må gjøre det for å forøke andres rikdom. I dyreverdenen samler de voksne inn mat til ungene. Det er i sannhet et sorgens kapittel at i menneskenes verden kan dette også være motsatt.

I den amerikanske dokumentaren møter vi også idealistene som virker for å hjelpe verdens
barnearbeidere, få dem i skolen og bryte fattigdommens onde sirkel.

Dokumentaren viser oss årsakene til barnearbeid, hva barnearbeid koster verdenssamfunnet og hvordan det er med å undergrave en mulig stabilitet og sikkerhet globalt. Men også hva vi kan gjøre for å eliminere uvesenet.

Bolsa Escola, Brasil
Det blir besøk til Bolsa Escola, en foregangsskole for tidligere barnearbeidere i Brasil som er offentlig subsidiert. Bolsa Escola-programmet er med hell eksportert til en rekke andre land. Prinsippet er at de fattige familiene får utbetalt tapt "lønn" for barna mens de går på skolen.

Meryl Streep leser kommentarene til dokumentaren.

Amerikansk dokumentar (2004)
Originaltittel: Stolen Childhoods
Produsert av: Galen Films, Inc. og Romano Productions
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64, gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57