Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 20. oktober 2004 kl 20.55 Bokbadet

Erlend Loe om en manns krise

Forfatteren Erlend Loe forteller om sin nye roman
Forfatteren Erlend Loe forteller om sin nye roman "Doppler" i Bokbadet hos Anne Grosvold (Foto: Jarl Fr. Erichsen, Scanpix)
Erlend Loe (35) har vunnet internasjonalt ry både som barnebokforfatter og portrettør av egen generasjon. I sin femte voksenroman, "Doppler", kaster han et lite skråblikk oppover, til en mann som velger en noe uortodoks løsning på en klassisk 40-årskrise. Anne Grosvold har invitert forfatteren med seg i Bokbadet.

Doppler er tilsynelatende en veltilpasset familiefar med sikker inntekt. Men så skjer det noe dramatisk: Han mister faren sin – og han faller av sykkelen. Mens han ligger med ansiktet mot himmelen, innser han at han har fått nok av sin egen tilværelse. Doppler flytter fra kone og barn til et telt i Oslo-markas skoger. Den pliktoppfyllende materialisten blir en asosial villmann med elgkalven Bongo som eneste selskap.

Men etter hvert kommer han i kontakt med andre menn som har sine egne kriser å bale med. Det er for eksempel den sjokoladeglade modellbyggeren Düsseldorf, innbruddstyven Jern-Roger og eplekjekke Bosse. Dopplers fireårige sønn, Gregus, begynner også å vise begeistring for farens nye livsstil. Er villmannen i Oslo-marka muligens i ferd med å bli hærfører for en stille revolusjon?

Indianere
Erlend Loe har en sterk interesse for indianere, og det var det som inspirerte ham til å skrive det originale villmarkseventyret "Doppler". – Som barn var jeg et ivrig medlem av Sølvpilen-klubben. Som tenåring hadde jeg Chief Seattles tale på veggen: Den om at ingen kan eie jorda vi går på og lufta vi puster i. Og som voksen forfatter har jeg lenge hatt lyst til å skrive noe om indianere, og om en person som lever som indianer rett utenfor sin egen stuedør, forteller Erlend Loe.

Egenprodusert litteraturprogram fra Program Oslo, kulturavdelingen
Programleder: Anne Grosvold
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Vises også i Nett-TV