Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 torsdag 27. mars 2008 kl 21.00 Landeplage: Eg ser

Anvendelig landeplage

Bjørn Eidsvåg og Ravi finner historiene om Landeplagen
Bjørn Eidsvåg og Ravi finner historiene om Landeplagen "Eg ser". (FOTO: Dinamo Story)
I kveld tar Ravi for seg en låt som siden utgivelsen har endret status fra å være anonym og lite spilt, til å bli stående som en av Norges viktigste melodier. "Eg ser" av Bjørn Eidsvåg er ukas landeplage.

«Eg ser» kom ut i 1983 på albumet «Passe gal», men låta ble ingen umiddelbar hit. Radioen spilte den ikke, og den fant aldri sin plass på VG-lista. Få visste i det hele tatt hvem Bjørn Eidsvåg var.

I dag regnes Eidsvåg som en av Norges desidert største popstjerner, og «Eg Ser» er utvilsomt hans viktigste låt.

Meningsfull selv for fotballsupportere
Men hvorfor har «Eg ser» vokst seg inn i den kollektive norske bevisstheten? Er det på grunn av dens anvendelighet, slik den brukes i både brylluper, begravelser og på fotballbanen? Er det på grunn av artisten selv? Eller er det fordi låten sier noe grunnleggende om det å være menneske, selv for fotballsupportere?

Ravi oppsøker blant andre Bjørn Eidsvåg, Bente Østensen (fan), Einar Gelius (prest), Jan Åge Fjørtoft (tidligere landslagsspiss) og Wolfgang Plagge (klassisk komponist og pianist) for å finne historiene bak "Eg ser".

Om "Landeplage"
Ravi er tilbake med åtte kjente og kjære melodier i andre sesong av "Landeplage", og han undersøker hva det er som gjør at noen låter aldri dør, men får stadig nye lyttere i generasjon etter generasjon.

Underholdningsserien "Landeplage" gir innblikk i historiene rundt låter som har levd i årevis som store norske hitlåter. Ravi møter bakmenn og frontfigurer, og forteller på finurlig vis hvordan låtene har kunnet leve.

Låtene i vårens utgave av "Landeplage" er "Kjærlighet" med Sissel Kyrkjebø, "La det Swinge" med Bobbysocks, "Nei, så tjukk du har blitt" med Ole Ivars, "Sunday People" med The Monroes, "Eg ser" med Bjørn Eidsvåg, "Noen ganger er det all right" med Odd Børretzen & Lars Martin Myhre, "Livet er for kjipt" med Lars Kilevold og "Jenter" med DiDerre.


Underholdningsdokumentar produsert av Dinamo Story for NRK Underholdning
Programleder: Ravi
Regi og manus: Truels Zeiner-Henriksen
Prosjektleder NRK: Jo Raknes
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, 23 04 40 79 / 911 64 716
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no
Blir også sendt torsdag (NRK3).