Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 25. desember 1999 kl 19.25 Forfengelighetens marked

Forfengelighetens marked (t)


NRK2 1. juledag lørdag 25. desember 1999 kl 19.25
Forfengelighetens marked (1:6)

Jakter på menn og velstand

Søndag starter NRK1 en ny dramaserie kalt \"Forfengelighetens marked\" der handlingen er lagt til 1700-tallets England. I et land på randen av konkurs og krig, kjemper hovedpersonen Becky Sharp seg fra bunnen av rangstigen for å finne seg en velstående mann.
Becky Sharp (19) utgjør hjertet og sjelen i serien med sin fantastiske lyst på livet og bunnløse energi.
Becky kommer fra en fattig familie med en avdød mor, og en fordrukken far. Hun er villig til å gå gjennom ild og vann for å sjarmere til seg en rik mann som kan sikre hennes fremtid.
Serien er en BBC-produksjon og et kostymedrama, som fungerer nærmest som en dokumentar om forskjellige mennesker og deres skjebne i England på denne tiden. Den presenterer alle rollefigurenes sider, både på godt og vondt, og gjør at seerne både kan sympatisere med og forstå dem.

Mange personligheter
Beckys beste venninne er Amelia Sedley (17), som til tross for at hun kommer fra øverste hylle på rangstigen, har funnet tonen sammen med Becky. Hvis noen av rollefigurene representerer uskyld og godhet, er dette Amelia.
Amelia er forlovet med George Osborne, som flyter på sitt sjarmerende ytre, mens Amelias bror, Jos Sedley, er den rake motsetning. En litt stakkarslig småfet mann, som er forsiktig på damefronten. I tillegg møter vi Osbornes venn, Captain William Dobbin, som utgjør seriens moralske innslag.

Første episode
Becky og Amelia gjør unna sin siste dag på akademiet for unge damer, og før Becky skal begynne sin gjerning som guvernante for Sir Pitt Crawley, tar hun noen dager ferie hos Amelias familie.
Der blir hun introdusert for både foreldre, bror og forlovede, men ting går ikke helt slik Becky har planlagt.

Om serien
Denne engelske dramaserien med handling fra Napoleonstidens England er blitt karakterisert som en såpeserie uten helter av det engelske publikummet. Serien tar for seg Becky Sharps og Amelia Sedleys liv fra salongene i London til slagmarken i Waterloo.
\"Forfengelighetens marked\" er basert på romanen \"Vanity Fair\" av William Makepeace Thackeray, og selv introduserte forfatteren romanen slik; Dette er forfengelighetens marked, ikke et moralsk sted heller ikke et lystig, men veldig bråkete. Dramaet er satirisk rettet mot det engelske samfunnet, og er i følge forfatteren fullt av spising, drikking, kjærlighet og latter på den ene siden, men med røyking, utroskap og krangling på den andre.
Serien er laget for TV av regissøren Andrew Davies, som blant annet har Jane Austens \"Pride and Prejudice\" bak seg.
\"Forfengelighetens marked\" hadde premiere i hjemlandet i 1998, og består av totalt seks episoder.

NRK2 lørdag kl 19.25
Bilde (via Scanpix/Internett)
Becky Sharp (t.v.) og Amelia Sedley har opprettet et vennskap på tross av rang og penger, og trives i hverandres selskap.

Engelsk dramserie
I hovedrollen: Natasha Little
Originaltittel: Vanity Fair
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling, Sabine Hammari, 23 04 99 18