Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 16. november 2000 kl 22.00 Havets helter

Havets helter (ttv)


NRK1 torsdag 16. november kl 22.00
Havets helter (4:6)

Ferden går nordover

I kveldens episode i dokumentarserien \"Havets helter\" beveger vi oss til Nord-Norge for å se nærmere på Redningsselskapets arbeid i farvannet der.

Om bord i RS Ruth Opsahl møter vi kaptein Odd, maskinist Svein og styrmann Arne som er stasjonert i Bodø. De har travle dager, og akkurat nå er det ikke været, men russiske båter som skaper problemer for de tre. De har fått i oppdrag å slepe en russisk tråler som har ligget i arrest for ulovlig fiske til sitt neste tilholdssted.

Skipper Truls Pedersen har også funnet veien nordover. Han har forflyttet seg fra Oslofjorden til Vesterålen ombord i redningsskøyta RS Knut Hoem. I Vesterålen venter nye oppdrag, og det første som må gjøres er å redde en tråler som ligger hjelpeløst og driver i den tunge sjøen.

Om serien
Seks torsdager har seerne anledning til å følge mannskapet om bord på de mange redningsskøytene som patruljerer norskekysten fra Oslofjorden i sør til Båtsfjord i nord. For første gang i tv-historien får vi et grundig innblikk i livet på redningsskøytene og mannskapets hverdag.

I dag er det stasjonert 30 redningsskøyter langs norskekysten, og deres fremste formål er å redde liv og berge verdier på sjøen. I tillegg til å være i døgnkontinuerlig beredskap for redningsarbeid, er skøytene daglig i kontakt med fritids- og yrkesbåter for å holde oversikt. De fungerer som bærebjelken i Norges kystkultur.

Den første redningsskøyta Colin Archer RS 1 ble sjøsatt i Larvik i 1893. Skøyta var tegnet av Colin Archer selv, og skulle tåle absolutt alt av vær og sjø. Skøyta fikk sin ilddåp ett år etter at havet sto i kok utenfor Finnmark, da en orkan prøvde å kaste hele fiskerflåten på land. Mannskapet på RS 1 kastet seg uredd ut i bølgene der andre båter måtte snu. 85 fartøyer ble knust til pinneved, men ingen omkom. Denne bragden gjorde redningssaken til en folkesak, og satte virkelig vind i seilene for Redningsselskapets videre arbeid.

I 1999 reddet skøytene og deres mannskap 166 personer fra å omkomme på sjøen, og 134 fartøy ble berget fra forlis. Ut over dette fikk flere tusen fartøy forskjellige former for assistanse både i form av dykkeroppdrag og søk. Transportøkonomisk Institutt har beregnet av Redningsselskapet berger verdier for mer enn en milliard kroner i året!

NRK1 torsdag kl 22.00

Norsk dokumentarserie
Produsert av Asbjørnsen & Co for NRK
Pressekontakt: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18, (sabine.hammari@nrk.no)

Bilde
1. Skipper Odd Dalen og styrmann Arne Kristoffersen. (Foto: Redningsselskapet)
2. RS Knut Hoem. (Foto: Redningsselskapet)
3. Skipper Truls Pedersen i styrhuset. (Foto: Øyvind A. Sæter)