Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 20. januar 2003 kl 21.30 Dok1: Dok1: Milosevic - en moderne diktator

Tyranniet sett fra innsiden

Slobodan Milosevic – eks-president, diktator, tyrann – skildres av mennesker som sto ham nær. (Foto: Tele Images
Slobodan Milosevic – eks-president, diktator, tyrann – skildres av mennesker som sto ham nær. (Foto: Tele Images
”Milosevic – en moderne diktator” skildrer eks-Jugoslavias tidligere president Slobodan Milosevic, og det skjer i stor grad gjennom vitnemål fra mennesker som sto ham nær. Til og med hans hustru og politiske partner i alle år har programskaperne lykkes å få i tale. Også folk i dagens styre i Jugoslavia deltar i programmet.

”Milosevic – en moderne diktator” er laget med støtte av Europakommisjonen og viser hvordan Slobodan Milosevic holdt på makten i eks-Jugoslavia og hvordan han brukte den. Dokumentaren gjengir i minste detalj helt spesielle hendelser og episoder som fant sted i de 10 årene Europa var utsatt for Milosevics tyranni.

Farlige holdninger
Programmet fanger også opp de mørke og farlige følelser og holdninger som eks-Jugoslavias spesielle regime og dets hensynsløse leder eksponerte. Til sammen resulterte det i krigsutgytelser og – til sist – ruin for landet.

Førstehånds vitner
Gjennom intervjuer med en lang rekke førstehånds vitner fra den innerste kretsen av Milosevics regime – en del av dem har levd i skjul inntil nå – blir denne delen av historien fortalt for første gang. Programskaperne Leslie Woodhead og Paul Jenkins brukte fire måneder på å lete dem opp, og det kom i stand gjennom forbindelser med det nåværende styret i Jugoslavia og med tidligere medlemmer av eks-Jugoslavias regime.

Mira Markovic avslører
Disse vitnemålene, og ikke minst utsagnene til Milosevics mektige hustru Mira Markovic, tar sløret vekk fra det meste som er å vite om eks-Jugoslavia og diktaturets innerste vesen. Dokumentaren avdekker diktatorens hemmelige samarbeid med paramilitære krefter og kriminelle gjenger som han brukte til å sette i verk sine forbryterske planer.

Dobbel karakter
Vi får også et innblikk i hvordan europeiske politikere et stykke på veien ble lurt til å tro at Milosevic var en mann å stole på. Leslie Woodhead og Paul Jenkins har med ”Milosevic – en moderne diktator” villet tegne et definitivt portrett av tyrannen, gjennom en tilnærming og forsøksvis forståelse av hans karakter. Det skjer også ved å se kritisk på målsetningene, ambisjonene og bevegelsesgrunnene til mannen som i 10 lange år herjet på Balkan og iscenesatte et diktatur som er det verste Europa har sett siden den andre verdenskrig.

Fransk dokumentar innkjøpt fra Tele Images
Original tittel: “A very modern Dictator”
Manus og regi: Leslie Woodhead og Paul Jenkins
Produksjon: Antelope/Tele Images Creation i samproduksjon med BBC TV (Storbritannia)/PBS TV (USA)/ France 2/France 5 (France) – med støtte av Europakommisjonen
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57