Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 3. februar 2009 kl 19.30 En Noman i Pakistan

Farlig fjellpass og fargerikt gateliv

Noman Mubashir har besøkt Khyberpasset på grensen mellom Pakistan og Aghanistan. (Foto: Klaus Erik Okstad, NRK)
Noman Mubashir har besøkt Khyberpasset på grensen mellom Pakistan og Aghanistan. (Foto: Klaus Erik Okstad, NRK)
Burkabutikker, et legendarisk fjellpass, bryting på bygda, okseløp, fortaustannleger, bilhornbutikker og utspjåkede busser – det er mye på menyen når Noman Mubashir tar oss med videre i Pakistan i kveld. I tillegg ser vi nærmere på strandliv på pakistansk vis og religiøs hyllest gjennom qawwali-musikk.

Byen Peshawar er nærmere 2000 år gammel, og har Afghanistan som nærmeste nabo. Byens strategiske plassering ved Khyberpasset har ført mange herskere og folkeslag til Peshawar. Et utdrag fra gjestelista er: Aleksander den store, Marco Polo, Djengis Khan, Lawrence of Arabia, dronning Elizabeth II, Osama Bin Laden, Ari Behn, Åsne Seierstad og bokhandleren fra Kabul.

Burka og bh
Før vi tar turen til Khyberpasset, besøker vi Sardar Taylor House som selger burkaer i alle størrelser, farger og varianter. Her kan du også få kjøpt en lekker bh i samme slengen. Burkaen har blitt selve symbolet på kvinneundertrykking i vesten, og her er det i følge tradisjonen mannens oppgave å kjøpe den riktige burkaen til sine kvinner.

Khyberpasset
I flere tusen år har Khyberpasset vært den eneste portveien til India, og de aller fleste som har erobret Peshawar, har kommet ridende gjennom dette fjellpasset. Nå regnes området for å være svært utrygt, men til slutt får Noman lov til å kjøre fram til den afghanske grensen og tilbake. Her gjelder ikke pakistanske lover som i resten av Pakistan, men de pashtonske stammelovene. På dette stedet holder Pakistans store narkotikabaroner til, og det finnes også et eget våpenmarked, strengt forbudt for utlendinger.

Kabbadi på bygda
Fra utrygge fjellområder reiser vil til landsbygda i Panjab. Mens cricket gjelder i byene, sverger mange til idretten kabbadi på landet. Ingen vet hvor idretten egentlig kommer fra, men enkelte historikere hevder at kabbadi er hele 4000 år gammel. Idretten er mest populær i Pakistan og India, men spilles også i Japan, Sri Lanka, Nepal og i en rekke vestlige land hvor det bor mange indere og pakistanere. Kabbadi er en slags blanding av rugby og japansk sumobryting, hvor lynkjappe machomenn i trusa slenger hverandre ned i støvet.

Vi opplever også rodeo på pakistansk vis, der okser skal løpe så fort de bare kan i ring i seks minutter.

Fargerikt gateliv
Gatelangs i Karachi er det så absolutt mye å se på, som tannlegeklinikker på fortauet og egne butikker for bilhorn. Skal man fram i trafikken i Pakistan, må man nemlig lage lyd! Vi tar også turen til et bilverksted der flere hundre lastebiler og busser utsmykkes kunstferdig i farger man knapt visste fantes.

Clifton Beach i Karachi er en av Pakistans mest populære strender, og i motsetning til i Norge bades det her med klærne på, og ingen drar på stranda før etter at det har blitt mørkt.

Religion og musikk
Torsdagskvelder i Karachi er synonymt med qawwali-musikk, som hjelper tilhørerne med å oppnå åndelig ekstase. Gjennom sang, poesi, klappsalver og musikk lovprises Allah, profet Muhammed og hellige muslimske skikkelser. Til tross for sterk konkurranse fra pop, rock og MTV elsker fortsatt store deler av befolkningen qawwali.

Om serien
Noman Mubashir har reist Pakistan på kryss og tvers, og i denne serien viser han oss et land fylt av kontraster. Han har besøkt alt fra glamorøse filminnspillinger med store stjerner til isolerte landsbyer. Han har truffet unge jenter på cricketbanen, men også dem som driver kabbadi, en langt enklere idrett utenfor de store byene. Det blir et fargerikt møte med en kultur mange nordmenn tror de kjenner, men som kan hende er ukjent for de fleste av oss.

– Mange har et klisjéfylt bilde av hvordan Pakistan ser ut, sier Noman og tror at nordmenn vil få en aha-opplevelse av serien.

Noman er født i Norge av pakistanske foreldre, og mens Norge er hans hjemland, er Pakistan fedrelandet. Han har besøkt Pakistan tidligere, men det har stort sett vært med familie. Denne gangen reiser han på egenhånd. Han oppdager sine røtter, røtter som han deler med mange andre som nå har Norge som sitt hjemland.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert underholdnings- og dokumentarserie (2006)
Programskaper: Noman Mubashir
Prosjektleder: Niels Bierge
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53