Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. oktober 2002 kl 19.30 Ut i naturen: Portrett Erik Solheim

Til topps på Jostedalsbreen

Erik Solheim på toppen av Lodalskåpa (Foto: Torje Bjellaas)
Erik Solheim på toppen av Lodalskåpa (Foto: Torje Bjellaas)
- Lodalskåpa er mitt fjell, sier lederen i Norges naturvernforbund, Erik Solheim, om det høyeste punktet på Jostedalsbreen. Over 30 ganger har han stått på toppen, 2083 meter over havet. Her kan han se nesten helt hjem til Flugedalen i Førde kommune, en liten dal med et lite gårdsbruk. Her bor Erik Solheim og kona, tre kilometer fra nærmeste nabo.

Her lever Erik Solheim et enkelt liv, fritt for moderne hjelpemidler. I Flugedalen er hest og kjerre fremdeles mye brukt, her blir potetene dyrket uten sprøytemidler og her blir arbeidet utført med gamle redskap. Lederen i naturvernforbundet er opptatt av det enkle. Han trives ikke i storbyen, likevel er dette nå en viktig del av livet hans som naturvernleder. Hver uke reiser Erik Solheim fra Flugedalen til Oslo for å delta på forskjellige møter eller høringer i Stortinget eller andre steder. – Det er etter hvert blitt en vane å reise til Oslo, men jeg er glad for at jeg slipper å være her så lenge, sier Erik Solheim.

Ut i naturen har fulgt lederen i Norges naturvernforbund i ett år. Solheim tok over som leder i naturvernforbundet i en turbulent periode med store økonomiske problemer. Nå er imidlertid økonomien friskmeldt, utfordringen er å skaffe flere medlemmer. Lederen i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, er kritisk til profilen. Hun mener naturvernforbundet er for gammeldags. Spørsmålet er om Erik Solheim har de kvalitetene som skal til for å flere til å bli medlem i naturvernforbundet.

Egenprodusert naturprogram fra NRK Sogn og Fjordane
Programansvarlige Torje Bjellaas og Rolf Sanne-Gunderen
Prosjektleder Ut i naturen Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83