Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 26. desember 2004 kl 22.20 Howdy - countrymusikkens historie

Kvinnenes country

Emmylou Harris er en av de kvinnelige artistene vi møter i fjerde og siste del av
Emmylou Harris er en av de kvinnelige artistene vi møter i fjerde og siste del av "Howdy – countrymusikkens historie". (Foto: BBC)
Tiden da kvinnene måtte finne seg i å spille annenfiolin i countrysjangeren, er definitivt over. Nå er det artister som Shania Twain og Faith Hill som dominerer industrien og er noen av verdens mestselgende uansett kjønn. I siste avsnitt av denne britiske serien ser vi nærmere på kvinnenes plass i countrymusikkens historie.

Fra Patsy Montanas "I Wanna Be a Cowboy’s Sweetheart" i 1935 og Kitty Wells’ "It Wasn’t God Who Made Honky Tonk Angels" i 1952, var det først på 60-tallet kvinnelige countryartister fikk en sentral plass i industrien.

Hillbilly-feminisme
Artister som Loretta Lynn, Tammy Wynette og Dolly Parton ble raskt velkjente navn i countrymiljøet.

Loretta Lynn var en rotekte hillbilly-feminist som ikke var redd for å synge sanger som "Don’t Come Home-a-Drinkin’ With Lovin’ On Your Mind" og "Your Squaw Is On The Warpath".

Tammy Wynette er fortsatt ensbetydende med countrymusikk for mange, og sang om kvinner som ble behandlet dårlig av mennene sine, men likevel sto ved deres side.

Den lengste karrieren har så langt har Dolly Parton hatt, mye på grunn av evnen til å fornye seg.

Superstjerner
På 90-tallet var industrien klar for artister som Faith Hill og Shania Twain. Ved å bygge opp et sexy image slo de ikke bare gjennom i countrymiljøet, men nådde også ut til et langt bredere publikum gjennom musikkanalen MTV. Nå er de noen av countryens største stjerner.

Også i den mindre kommersielle countryen dominerer kvinner som Alison Krauss og Gillian Welch som kan nyte en artistisk frihet tidligere cowgirls bare kunne drømme om.

Blant artistene vi møter i fjerde og siste del av countrymusikkens historie er Dolly Parton, Loretta Lynn, Kitty Wells, Jean Shepard, k.d. lang, Trisha Yearwood, Emmylou Harris, Gillian Welch og Gail Davies.

Om Howdy – countrymusikkens historie
Fire fredager framover tar denne britiske dokumentarserien seerne med på en reise gjennom countrymusikkens historie fra 1920 og frem til vår tid. Med på kartleggingen er noen av sjangerens største artister, produsenter, musikere og låtskrivere. Serien er produsert av programskaperne bak BBC-produksjonen "Singel og sang" som ble vist på NRK i vår.

I fjor var det femti år siden legenden Hank Williams gikk bort. Samtidig fikk countrymusikken sin renessanse, blant annet gjennom filmmusikken til Coen-brødrenes "Oh Brother, Where Art Thou?". Filmen gjenopplivet bluegrassmusikken for et nytt publikum.

- Nå er countrymusikk blitt noe av det kuleste du kan høre på, men fortsatt tror mange at det kun handler om line dance og store cowboyhatter, sier programskaper Michael Poole.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie i fire deler (2003)
Originaltittel: Lost Highway – the story of country music
Kveldens episode: Sweethearts of the Rodeo
Produsert av: BBC
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 94 86 96/995 39 252


LENKER
  • Les mer