Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. november 2001 kl 22.00 Brennpunkt: Brennpunkt: De viljeløse og de hjelpeløse

De hjelpeløse og de viljeløse

Gunvor Sivertzen og hennes tre barn ble drept av Gunvors samboer 6. august i år. Samboeren, Hugo Miranda (t.v.), omkom også i den påsatte brannen. (Foto: Hjørdis Skaar, Haramsnytt)
Gunvor Sivertzen og hennes tre barn ble drept av Gunvors samboer 6. august i år. Samboeren, Hugo Miranda (t.v.), omkom også i den påsatte brannen. (Foto: Hjørdis Skaar, Haramsnytt)
En familie på Haramsøy utenfor Ålesund ble utslettet den 6. august i år. Fem mennesker døde i en brann som tok livet av tre barn og to voksne. Brannen som var påsatt av faren i huset var det dramatiske klimakset i et samboerforhold som hadde vært voldelig i flere år. Gunvor Sivertzen hadde i ukene før tragedien forsøkt å flykte fra sin samboer Hugo Miranda. Men uten hjelp fra de institusjonene som kunne hjelpe henne, klarte hun ikke å komme seg unna.

100 000 kvinner blir hvert år utsatt for vold fra sine samboere eller ektemenn i Norge viser beregninger som organisasjonen Alternativ til Vold har gjort. Mange av disse kjemper for sine liv, og mange taper. Bare siden i fjor høst er 13 kvinner drept av sine partnere. I dette Brennpunkt programmet belyser vi hvorfor så mange kvinner taper kampen for livet. Er det fordi de som kan hjelpe mangler vilje til å hjelpe i kritiske øyeblikk, og de som vil hjelpe er hjelpeløse?

Brannen og drapene på Haramsøy er unik i norsk kriminalhistorie. Saken belyser et av de største samfunnsproblemene vi har; familievold. I dette Brennpunkt-programmet rulles dramaet på Haramsøy opp ved hjelp av familien til de omkomne, naboer og politi. Programmet retter stiller seg kritisk til om politiet gjorde jobben sin da Gunvor Sivertzen kom for å be dem om hjelp. Gunvors familie føler at også en rekke andre offentlige institusjoner unnlot å hjelpe i et kritisk øyeblikk.

Samtidig som saken er spesiell i sitt tragiske omfang er saken også typisk for mange familievoldsaker i Norge. Ingen i omgivelsene utenom den aller nærmeste familien visste at noe var galt i familien. Familien framsto som harmonisk og veltilpasset. Mannen i huset, Hugo Miranda, var chilensk flyktning som hadde bodd i Norge i tyve år. I bygda var han kjent som en hyggelig og flink mann som brukte all sin tid på å arbeide med familiens hus og å kjempe for menneskerettighetene i sitt hjemland Chile. Men alle visste også at han var torturoffer og sterkt plaget av sine opplevelser i Pinochet-diktaturets fengsler på 70-tallet.

Også Gunvor Sivertzen var meget godt likt i lokalmiljøet og kjent for sin aktive holdning til verden omkring seg, engasjert i Naturvernforbundet og Amnesty International. De to siste årene begynte familien hennes langsomt å merke at det noe var i veien i det lille røde huset på Haramsøy. Men Gunnvor forsøkte å unnskylde og bagatellisere problemene, noe som er helt vanlig i slike saker.

Gunvors søster Kari Sivertzen forteller om da hun oppdaget sannheten om søsterens vanskelige familiesituasjon:

- Hun hadde langt hår, helt ned i korsryggen, og hun brukte å gå med flette, ei flette. Og da hadde han prøvd å kvele henne med håret. Og etterpå så tok hun og klipte seg helt pinnkort, så pinnkort som det kunne gå an.

Presten på Haramsøy Tom S. Tomren var også en nær venn av familien. Han sier at verken han eller hans familie visste at noe var galt.

-Hvis Gunvor ba meg om hjelp, så hadde jeg selvfølgelig gjort det jeg kunne. Jeg hadde tatt dem inn i huset her. Det er litt det som er så vondt, at ikke hun har gjort det.

NRK Fakta
Egenprodusert dokumentar
Redaktør: Per Anders Johansen
Programansvarlig: Arild Aspøy
Pressekontakt: Magne Nilsen, 23 04 90 00

Bilde:
Gunvor Sivertzen og hennes tre barn ble drept av Gunvors samboer 6. august i år. Samboeren, Hugo Miranda (t.v.), omkom også i den påsatte brannen. (Foto: Hjørdis Skaar, Haramsnytt)