Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 15. mai 2000 kl 22.00 Dok22: Massemorder i hvit frakk

Dok22: Massemorder i hvit frakk (t)

NRK1 mandag 15. mai kl 22.00
Dok22: Massemorder i hvit frakk

Landsbylegen som lekte gud

I 20 år var han en respektert familielege i den lille byen Hyde nær Manchester i England. 31. januar i år ble den 53 år gamle dr Harold Shipman funnet skyldig i drap på 15 eldre, kvinnelige pasienter i perioden mars 1995 til juni 1998. Men etterforskningen av ytterligere 136 uventede dødsfall knyttet til Storbritannias største seriemorder fortsetter.

I retten beskrev aktor \"massemorderen i hvit frakk\" som en kaldblodig og grådig drapsmann, som nøt å ta livet av sine eldre pasienter med en dødelig dose morfin.

Det var et forfalsket testamente etter Kathleen Grundy som førte til at mistanken ble rettet mot den tilsynelatende nøkterne, hardt arbeidende og omsorgsfylte landsbylegen. Tidlig om morgenen den 24. juni 1998 dukket den populære familielegen opp hos den spreke og friske 82 år gamle damen i landlige Gee Cross for å ta blodprøve. Den velstående enken og tidligere borgermesterfruen var aktiv i flere foreninger og satt både i skolestyret og i sykehuskomiteen. Hun var også en pådriver i veldedighetsarbeid. På formiddagen samme dag ble hun funnet liggende livløs på sofaen av to medlemmer i en lunsjklubb. Dr. Shipman ble tilkalt og konstaterte at hun døde av alderdom.

Sakføreren i Hyde satt med et testamente som tilgodeså Harold Shipman med avdødes eiendommer og investeringer til en samlet verdi på fem millioner kroner. Avdødes datter, juristen Angela Woodruff, reagerte, og sammen med politietterforskeren avslørte hun at testamentet var forfalsket. Liket av Mrs. Grundy ble gravd opp. Ved obdusering fant rettsmedisineren dødelige mengder av morfin i låret, lever og blod.

Deretter begynte politiet å etterforske andre mistenkelige dødsfall knyttet til dr. Shipman. Flere av ofrene ble kremert uten at det ble foretatt obduksjon, men i likene som ble gravd opp, fant man dødelige doser av morfin. I flesteparten av tilfellene skal legen ha forfalsket de medisinske papirene, slik at de stemte overens med dødsårsaken til hver enkelt pasient.

Da kveldens BBC-dokumentar ble laget, var rettssaken ennå ikke avsluttet. Nå rangerer landsbylegen og familiemannen med fire barn i 20-års alderen som Storbritannias hittil største massemorder.

NRK1 mandag kl 22.00

Bilde
31. januar i år ble den respekterte familielegen dr. Harold Shipman funnet skyldig i drap på 15 eldre kvinner i den lille byen Hyde nær Manchester i England. (Foto: Scanpix).

Britisk dokumentar fra BBC
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123