Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 20. juli 1999 kl 20.35 Folkets århundre: Sportsfeber

Folkets århundre: Sportsfeber (ttv)


NRK2 tirsdag 20. juli kl 20.35
Folkets århundre (8:26) Sportsfeber

Sportsfeber i \"Folkets århundre\"

Den storartede BBC-krøniken om vårt mangfoldige århundre er i kveld kommet til året 1930, da verden for alvor ble rammet av sportsfeber.
Fotball, friidrett og svømming ble organisert i nasjonale og internasjonale forbund. I USA utviklet man sin egen form for fotball ved siden av amerikanernes egen nasjonalsport, baseball.
Store idrettsanlegg med plass til titusener av tilskuere ble bygget, og publikum ble aldri lei av å juble for sine favoritter. Det var amatørenes storhetstid, og nåde den som mottok en 100-lapp ekstra.
Men det varte naturligvis ikke lenge før de beste lærte å ta seg betalt for innsats. Særlig i USA kom profesjonell idrett raskt på plass, og da ble det også forlangt rekorder og internasjonalt laurbær.
Idrett ble også en slags kulturell eksportvare. Europeisk fotball ble hjertelig mottatt i Sør-Amerika, mens japanerne samlet seg mer om baseball. I Det Britiske Samveldet tviholdt man på de gamle crickettradisjonene. Samtidig så man hvordan de olympiske leker begynte å bli influert av politiske interesser.

Om serien
Serien er en kronologisk og tematisk kavalkade over vår nære fortid og den tiden vi lever i. Produksjonen er en av BBCs mest påkostede gjennom tidene. Forskere og reportere har gravd i film- og fjernsynsarkiver og historisk stoff over hele verden. Noe av dette stoffet er aldri tidligere publisert. Hver av de 26 delene tar utgangspunkt i en bestemt dato heftet til viktige begivenheter opp gjennom tiårene.
BBC har brukt fire år på å produsere de 26 delene. Leder av prosjektet har vært Peter Pagnamenta, en av BBCs mest erfarne produsenter. Det må heller ikke underslås at BBC har hatt mye god produksjonshjelp fra sin samarbeidspartner WGBH, den amerikanske public servicestasjonen i Boston.
En meget lang rekke innflytelsesrike mennesker er intervjuet om historiske hendelser. De norske kommentarene i serien blir lest av Ole Christian Lagesen.

NRK2 tirsdag kl 20.35
Tidligere sendt NRK1 31.8.98

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Joe Louis var ikke bare en sort champion, han ble oppfattet som ambassadør for hele det sorte Amerika.

2. Billy O\'Donnel har vært tilhenger av Liverpool fotballag siden 1920. Den gangen var fotball den eneste form for underholdning hos arbeiderklassen.

Britisk dokumentarserie i 26 deler
Originaltittel: Peoples Century
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53