Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 1. juli 2009 kl 23.35 Dokusommer: Norsk veidesign

Svensk ros til norsk veidesign

Det er den svenske programlederen Staffan Bengtsson som har reist på norske turistveier og latt seg inspirere av et av Europas mest spennende form- og arkitektprosjekter.( Foto: Markus Lindgren/SVT)
Det er den svenske programlederen Staffan Bengtsson som har reist på norske turistveier og latt seg inspirere av et av Europas mest spennende form- og arkitektprosjekter.( Foto: Markus Lindgren/SVT)
Svenske bilister har trøtnet på hjemlandets bensinstasjoner, veikroer og triste veidesign. Nå anbefales de å dra på biltur i Norge. Årsaken? Hos oss pågår et av de mest spennende veiprosjekt i verden.

Den svenske designserien "Bästa formen" har vært på biltur i Norge og har et nytt perspektiv på norske riksveier. Statens vegvesen har en rekke prosjekter for å tilrettelegge våre mest naturskjønne veistrekninger for turisme. Med nytenkende design, arkitektur og noen norske oljemilliarder forvandles fjellheimen til et designparadis for alle som elsker å kjøre bil.

Design har status
Det er den svenske programlederen Staffan Bengtsson som har reist på norske turistveier og latt seg inspirere av et av Europas mest spennende form- og arkitektprosjekter.

-Design har status når man går i gang med veianlegg i Norge. Sverige har mye å lære av hvordan den norske staten går fram. Og den største forskjellen, sier Staffan Bengtsson, ligger i at svenskene planlegger i store volum der nordmennene anlegger et mindre og mer menneskelig perspektiv.

Innen år 2015 skal 1,2 milliarder kroner brukes på design langs norske turistveier. 18 veistrekninger skal oppgraderes med blant annet nye raste- og utsiktsplasser, toaletter og parkeringsplasser. I den svenske dokumentaren konstateres det at resultatet så langt er at Norge har noen av Europas vakreste veistrekninger.

Svensk dokumentar (2007)
Originaltittel: Bästa formen
Produsert av: SVT/ Nordvisjonsutveksling
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900