Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. juni 2000 kl 19.30 Einar Skjæraasen - ein elskar på jorda

Einar Skjæraasen - ein elskar på jorda (


NRK1 tirsdag 20. juni kl 19.30
Einar Skjæraasen - ein elskar på jorda

En folkekjær dikter

Herbjørn Sørebø har laget dette portrettet av dikteren Einar Skjæraasen. Skjæraasen ble født i 1900, og ville ha fylt 100 år i juli i år. Han døde i 1966, men rakk å bli en av landets mest folkekjære diktere.

Et eksempel på at Einar Skjæraasen har posisjon som en av landets mest folkekjære diktere den dag i dag, er at diktet \"Danse mi vise, gråte min sang\" ble brukt under minnehøytidligheten i kirken etter Åsta-ulykken i fjor.

Einar Skjæraasen var født i Trysil, og det var her han fant inspirasjon til diktene sine. Herbjørn Sørebø har besøkt Trysil og snakket med Magne Skjæraasen, sønnen til dikteren. Vi får også møte den lokale visesangeren Bente Kvile Buflod, som tolker noen av Skjæraasens dikt.

Einar Skjæraasen debuterte i 1936, men det var først i 1949, med samlingen \"Danse mi vise, gråte min sang\" og senere \"Du ska itte trø i graset\" (1954), at han helt gikk over til å skrive på dialekt. Trysilmålføret ble hans varemerke. Med denne diktningen la han for dagen sin fine humor, sin sunne livskjensle og sin kjærlighet til natur og mennesker. Diktene har inspirert en lang rekke komponister til vise- og romansekomposisjoner. Gjennom \"Søndagsposten\" oppsto et nært samarbeid med Erik Bye, som har gitt mange fine musikalske tolkninger av Skjæraasens dikt. Sørebø har selv møtt Einar Skjæraasen, og husker ham som \"ein stillferdig og finsleg mann\".

Einar Skjæraasen levde på en tid da rene opplesningskvelder kunne samle folk. Og Skjæraasen samlet fulle hus. Selv var han svært overrasket over suksessen i Bergen. Bergenserne var overbegeistret, til tross for den fremmede dialekten. Det ble stormende jubel over diktene hans også i Studentersamfunnet i Trondheim. Den stillferdige - opprinnelige bankmannen - Einar Skjæraasen var en stund kontorsjef i TONO, inntil han de siste årene av sitt liv var dikter på heltid.

NRK1 tirsdag kl 19.30

Bilde
Herbjørn Sørebø har laget portrett av dikteren Einar Skjæraasen (NRK-arkiv)

Herbjørn Sørebø har besøkt Magne Skjæraasen i Trysil. Statuen av faren, Einar Skjæraasen, til venstre. (Foto: Bjørn Scheele)

Programleder Herbjørn Sørebø, tlf: 23 04 91 72
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83