Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 30. august 2002 kl 23.30 Jagerpiloter

Flygere i luftens Ferrari

For å bli jagerflygere må de tilbringe hundrevis av timer på vingene bak spakene i ”luftens Ferrari”. Vi snakker om en F16, det amerikanske flyet som også det danske luftforsvaret satser på. Gjennom sju episoder følger vi en gruppe danske drenge gjennom 15 måneder på verdens største flyskole – Sheppard Airforce Base i Texas.

Tiden i Texas er kulminasjonen på 4 ½ års læretid som jagerflyger, den dyreste utdannelse man kan få i Danmark. Sheppard Airforce Base er stedet der USA og Nato-landene utdanner sine jagerpiloter. Den lille gruppen som det danske luftforsvaret lar passere gjennom nåløyet, er valgt ut blant mange hundre søkere. De er begavede og fulle av selvtillit, og de elsker fart. Ikke bare i luften, men også her nede på jorden.

Texas, here I come
Det første de kjøper seg når de er kommet til Texas, er hver sin hurtige bil. Utenfor pilotelevenes college-rom står den ene drømmebilen etter den andre parkert. En Porche 911, en Mitsubishi 3000, en Camaro, en Corvette…

Pilotelevenes hverdag er langt fra noen slentretur i parken, det skal trenes, terpes og leses nesten hele tiden. Elevenes ferdigheter testes konstant, og hele veien er det ”The American Way of Life” som gjelder. I serien ”Jagerpiloter” skildres for første gang danske aspiranters hverdag på Sheppard Air Force Base i Texas.

Innkjøpt serie i sju deler fra Danmarks Radio
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57