Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 3. oktober 2013 kl 20.55 Hurra for jentemusikken

Musikantene som reiste kjerringa


Da kvinnene fikk stemmerett for hundre år siden, var det å bli musiker nærmest utenkelig for "det svake kjønn". Her er historien om kvinnene som gikk foran og skapte nye rollemodeller i norsk musikkliv.

Journalist og forfatter Marta Breen og musikkviter Astrid Kvalbein guider oss gjennom jentemusikken i to programmer.

Det første tar for seg historien, mens det andre presenterer dagens kvinnelige musikere som har latt seg inspirere av fortidens pionerer.

Vi skal også dykke ned i NRKs arkiv. Her blir det overraskende og morsomme gjensyn med gamle heltinner og gamle fordommer.

Endret synonymordboka
Vi får blant annet et gjensyn med 70-tallsbandet "Amtmandens døtre", som fikk endret synonymordboka med en sang. Refrenget var en oppramsing av synonymene for ordet kvinne i Gyldendals ordbok. Glosene sto i grell kontrast til betegnelsene på mannen i samme bok - og i neste utgave ble teksten revidert! I programmet møter vi tre av gruppas medlemmer, som har videreført samarbeidet i gruppa Halvsøstra.

Andre medvirkende er felespiller Sigrid Moldestad, som har laget prosjektet "Taus" om tidligere tiders kvinnelige felespillere. Dirigent Cathrine Winnes Trevino har forsket på bortglemt symfonisk musikk skrevet av kvinnelige komponister.

I neste program skal det handle om noen av de tøffe damene som går foran i dag og erobrer nye posisjoner.

Egenproduksjon fra Kulturavdelingen (2013)
Ved Marta Breen og Astrid Kvalbein
Prosjektleder: Anne Christine Bratt
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900