Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. januar 2001 kl 19.30 Ut i naturen: Sanddøldalen - "mitt inre hem"

Ut i naturen: Sanddøldalen - \"mitt inre

NRK1 tirsdag 30. januar kl 19.30
Ut i naturen: Sanddøldalen - \"mitt inre hem\"

Gjensyn med barndommens dal

Som barn lekte og fisket Dan Jåma i Sanddøldalen i Trøndelag. Familien hans var reindriftssamer, men som voksen valgte han selv å reise ut i verden og skildre andre folks liv med sitt filmkamera. I Ut i naturen i kveld blir vi med Dan Jåma tilbake til barndommens dal.

Dan Jåma er i dag en av Sveriges fremste dokumentarfilmere. Han har skildret gatevolden i USAs storbyer, Bill Clintons valgkamp, jungelen i Amazonas og krigen i Bosnia. Verden er hans arbeidsplass. Men hvert år drar han tilbake til sitt \"indre hjem\" i Nord-Trøndelag.

Trøndersk jungel
Sanddøldalen går fra Grong og østover til Lierne. I dag er det både edelskog- og barskogreservat i dalen. Dan Jåma er opptatt av almskogen som er hans barndoms jungel. En jungel bedre enn Amazonas slik Dan opplevde den som gutt. Men hogstflatene i granskogen og skogsbilveienes framrykning gir grunnlag for refleksjon. For hvem burde egentlig bestemme over hans \"indre hjem\"?

Dan er ingen sportsfisker. Han fisker bare i Sanddøla. Her vet han hvor fisken står. Og han tar aldri fisken med hjem. Den skal nytes fersk.

Naturkatedral
I Sanddøldalen er det et rikt dyre- og fugleliv. Dan synes det er herlig at den lille falken kan jage ørnen. Her er gaupe, bjørn og jerv - og elgflokker på vandring. I sin ungdom jaktet han på gaupe i dalen, men etter at han flyttet fra Sanddøldalen og ble urban, har han ikke jaktet.

Til slutt blir vi med Dan Jåma til Sisselfossen. - Dette er Sandøldalens finstue. Å sitte her, er som å sitte i godsofaen og se min favorittfilm på tv - bare at dette her er enda bedre, sier Dan Jåma. Han opplever dette stedet som nærmest et tempelrom - med en åndelig dimensjon.

NRK1 tirsdag kl 19.30

Naturprogram fra NRK Faktaavdelingen, Naturredaksjonen
Produsert av Skuggsjå A/S v/Kjell M. Derås
Foto og regi: Aina Bye
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilde
I Ut i naturen i kveld blir vi med dokumentarfilmeren og sørsamen Dan Jåma på en reise både i naturens og tankenes verden. (Foto: Skuggsjå)