Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 11. juli 2003 kl 19.30 Pattedyrenes verden

Tilbake til havet

Sjøkuene lever i tempererte kystfarvann i Nord-Amerika, Asia og Afrika. (Foto: BBC)
Sjøkuene lever i tempererte kystfarvann i Nord-Amerika, Asia og Afrika. (Foto: BBC)
Etter hvert som de første livsformene forlot havet for å leve på land, begynte kappløpet om føde. Millioner av år senere ble konkurransen for sterk, og mange pattedyr returnerte til havet.

Dette markerer et av de største stegene i pattedyrenes utvikling. Otrer, seler og jordrotter har beholdt pelsen til sine forfedre og går på land for å føde avkommet sitt. Likevel har de evnen til å svømme på de store dypene for å finne mat.

Delfinen og hvalen puster fortsatt som andre pattedyr og føder levende unger. De ble havets nye jegere. Med sin komplekse form for kommunikasjon, strømlinjeformede kropp og fantastiske fart under vannet har disse pattedyrene klart å mestre alle problemene som oppstod ved å dra tilbake til havet.

Om serien
Den kjente naturkommentatoren Sir David Attenborough setter denne gangen søkelyset på menneskenes slektninger i dyreriket – pattedyrene. Det finnes over ti tusen ulike arter, og gjennom ti programmer blir vi nærmere kjent med noen av dem.

Pattedyrene – varmblodige, pelskledde skapninger som mater sine nyfødte med melk, er noen av de mest fascinerende og populære av alle dyr. Kanskje fordi vi selv er pattedyr?

I denne serien reiser BBCs Sir Richard Attenborough verden rundt for å finne ut hvor forskjellige og fantastiske pattedyrene våre faktisk er. Han har valgt å definere de ulike gruppene ut fra hvilken diett dyrene har og deler programmene inn deretter. Alle kattedyrene, store og små, blir presentert i ett program, antiloper, hjort, storfe og sauer i et annet, osv. Dietten bestemmer i stor grad dyrets kroppsform, hvordan det oppfører seg, jakter og hvordan det formerer seg.

Britisk naturserie
Produksjon: British Broadcasting Corporation, BBC Worldwide
Programleder/kommentator: Sir Richard Attenborough
Produsent: Mike Salisbury
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364