Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 24. april 2005 kl 23.25 Krimsonen: Døden på gaten

Drapet på Klostergade

Reporteren Niels-Otto Fisker nøster opp etterforskningen og oppklaringen av fem kriminalsaker i Danmark. (Foto: Kirsten Ellebæk, DR)
Reporteren Niels-Otto Fisker nøster opp etterforskningen og oppklaringen av fem kriminalsaker i Danmark. (Foto: Kirsten Ellebæk, DR)
Selv i dag, flere år etterpå, blir det lagt blomster under et tre i Klostergade i Århus. Det er gått ni år siden den 24 år gamle studenten Thor Ian Dueholm ble funnet livløs der. Danmarks nest største by var rystet den gang i 1996.

Drapet var så brutalt og saken påvirket på en eller annen måte hele byen og borgerne i Århus. I den danske dokumentarserien "Krimsonen" nøster Danmarks Radios reporter Niels-Otto Fisker opp i etterforskningen og oppklaringen av saken fra Klostergade.

Den aktuelle sommeren konsentrerte alt mannskap i Århus politi seg om en eneste oppgave: Jakten på Thor Ian Dueholms morder.

Vennlig og godt likt
Han var en usedvanlig vennlig og godt likt student. Likevel var kroppen til de grader maltraktert, og flere av skadene var hver for seg dødelige. Hvem kunne ha næret et slikt hat mot et ellers så vennlig menneske?

Politiet fant – etter mange ukers arbeid – en pekepinn. Et svar lå i det som hendte med Thor Ian i timene fra han forlot utestedet Gyngen kl 2.30 på natten og framover mot morgenen. Spaserturen ble Thor Ians siste.

I en bylt
Kl 05.45 ble han funnet på vei til jobb, liggende i en bylt langs muren ved Kloster Torv. Mannen som fant ham, kunne ikke se noe tegn til åndedrett. Han var sikker på at ungdommen måtte være død.

Politiet kom straks på pletten og konstaterte det samme. Studenten var drept, utsatt for en forbrytelse i form av grov tildeling av vold.

Hva skjedde i de knapt tre timene som gikk fra han ble observert på vei fra Gyngen og fram han ble funnet?

En utførlig gjennomgang av saken får du i "Krimsonen". Bl.a. får vi hans venners og kollegers reaksjon på drapet i Århus Stifttidende og Tryk 16 der Thor Ian Dueholm pleide å få sine artikler på trykk:

"På disse sider skulle der
have stået noget helt andet.
Men vi har mistet de ord,
der var planlagt.
Vi har kun dem, du nu læser,
og de er ikke planlagte.
To øjne blev knust, ører flået av,
krop smadret og hjertet sat i stå
- en tidlig sommermorgen
i juli, i Danmark, i Århus."

På Tryk 16 i Århus hadde medarbeiderne vanskelig for å fatte det, da meddelelsen om Thor Ians voldsomme død nådde dem. De fikk beskjeden på samme tidspunkt han skulle vært der og gjort en jobb. Nå satt de bare helt stille og kikket i gulvet, og noen av dem begynte å gråte.

Mer om serien
For å gjøre innslagene i "Krimsonen" så virkelighetstro som mulig, er de tatt opp der forbrytelsene ble begått. Derfor forekommer det ingen studiosamtaler i serien. I stedet er "Krimsonen" hele tiden på plass ute i marken og gatene. Der blir flere av personene som spilte en direkte og aktiv rolle i saken da den rullerte, oppsøkt.

"Krimsonen" slår ikke på blålyset for blålysets skyld. Serien setter den menneskelige historien i sentrum. Kriminalsakene som DRs reporter Niels-Otto Fisker forfølger oppklaringen av, er "Kvinnen i krattet", "Døden på gaten", "I spilledjevelens vold", "Liket på stranden" og "Drap på Århus Universitet".

Det dreier seg om flere typer drap, på kvinner i forbindelse med sex, det handler om et såkalt rockerdrap på en ung mann fra et MC-miljø, men også om Danmarks-historiens største pengeran som førte til at flere ble skutt, men heldigvis ingen drept. Dessuten er oppklaringen av et simpelt innbruddstyveri behandlet i serien.

Tilnærmingsmåten er sober og nøytral. Serien dyrker på ingen måte det sensasjonelle ved noen av disse sakene.

Dansk dokumentar i fem deler (2002)
Originaltittel: Krimizonen – Døden i gaden
Produsert av: DR
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57