Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 31. oktober 2004 kl 14.00 Brent jord

Den brente jords taktikk


Under tyskernes siste krigsoperasjoner blir befolkningen i Øst-Finnmark tvangsevakuert, og okkupasjonsmakten bruker den brente jords taktikk under tilbaketrekningen. Ødeleggelsene og folkets lidelser er enorme.

Vi befinner oss på slutten av den andre verdenskrig. Tyskernes tilbaketrekning fra Finnmark er i gang, og de benytter den metoden som krigsteknisk heter "den
brente jords taktikk".

Filmen forteller om folkets lidelser og om ødeleggelsen av et landområde like stort som Danmark. 60 000 mennesker ble tvangsevakuert, 11 000 beboelseshus, 116 skoler og 21 sykehus ble brent, og kaier, broer og kraftanlegg ble ødelagt. Mange familier kom seg likevel unna og søkte tilflukt i fjellet.

Lavmælt og realistisk
På en stillfarende måte bringer "Brent jord" oss tilbake til en vond tid. Dette lavmælte var noe av det kritikerne berømmet da filmen ble satt opp på kino i 1969. Blant annet skrev Aftenposten: "Det er noe velsignet ujålet over Knut Andersens regi, ingen anstrengte kunstneriske kruseduller og intet falsk artisteri. Lavmælt og rett frem lar han begivenhetene tale for seg selv."

Norsk spillefilm fra 1969
Basert på Sigbjørn Hølmebakks roman "Fimbulvinter".
Regi: Knut Andersen
I rollene: Rolf Søder, Anne-Lise Tangstad, Kåre Tannvik, Tove Andreassen, Brith Henriksen
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf.23 04 99 18/90 18 36 10