Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. august 1999 kl 22.00 Papyruseventyret

Papyruseventyret (ttv)


NRK1 søndag 29. august kl 22.00
Papyruseventyret

Nordmenn åpner litterære skatter

De ser ut som avlange klumper grill-kull, men de bevoktes som gull i Nasjonalbiblioteket i Napoli. Ingen andre enn nordmennene Brynjulf Fosse og Knut Kleve og deres medhjelpere får pirke borti de skjøre klumpene. De har nemlig utviklet en metode for å åpne og tyde de to tusen år gamle forkullete papyrusrullene.

I \"Papyruseventyret\" på NRK1 i kveld får vi se hva metoden går ut og hvilke hemmeligheter som skjuler seg på papirrullene, som viste seg å være litterære skatter fra verdens eneste bevarte oldtidsbibliotek!

Det var da den italienske oldtidsbyen Herculaneum ble begravet av lava fra vulkanen Vesuvs mest berømte utbrudd i år 79 e.Kr. at papyrusrullene forsvant i vulkanmassene. Pompei er den mest kjente av de italienske byene som ble begravd under det voldsomme vulkanutbruddet. Men Herculaneum lå enda nærmere vulkanfjellet og ble nærmest hermetisk lukket under tjue meter vulkanmasse.

Da byen ble gjenoppdaget ved en tilfeldighet rundt 1750, ble de vakreste skulpturer hentet ut fra en gedigen villa som hadde tilhørt Cæsars svigerfar, Calpurnius Piso. Men det som vakte mest oppsikt, var funnet av nærmere to tusen forunderlige, avlange, svarte tingester.

De minst ødelagte av papyrene ble uhyre langsomt rullet opp ved hjelp av en spesialkonstruert maskin. De inneholdt skrifter av filosofen Epikur og hans etterfølger Filodemus. Men mange papyrusruller ble også ødelagt i mislykkede åpningsforsøk. Dilemmaet vokste. Alle ville vite hva rullene inneholdt, men ingen hadde funnet en åpningsmetode som var god nok til at italienske myndigheter tillot at den ble prøvet på rullene igjen.

Sensasjonell metode
I årevis lå papyrusrullene sorte og stumme i Nasjonalbiblioteket i Napoli. Inntil Brynjulf Fosse og Knut Kleve, den gang teknisk konservator ved Statsarkivet i Bergen og professor i klassiske språk ved Universitetet i Oslo, etter ti år hadde utviklet sin metode til å åpne og tyde rullene.
Nina Skurtveit og Terje Dale følger Fosse og Kleve til Napoli, dit de reiser to ganger i året for å lære opp sine italienske kolleger i metoden.
Og det er en eventyrlig historie de to har å fortelle - fra de møtte hverandre over egyptisk mumieinnpakning i 1973 til de besto sin \"eksamen\" i Roma ti år senere og fikk tillatelse til å arbeide med sin livsoppgave: åpningen av papyrusrullene og tydingen av oldtidens litterære skatter. For det har vist seg at det slett ikke bare var greske skrifter med Epikurs lystfilosofi og atomlære og Filodemus\' betraktninger i biblioteket fra Herculaneum. Selv om amerikanske forskere mener at dette er så dagsaktuelt at de like godt har dannet et \"Filodemus Prosjekt\". Sensasjonelle funn dukket opp også på latin: Lukrets tekster i originalutgave og verk av Ennius. Og i komedien \"Lånehaien\" av Caecilius Statius har Knut Kleve funnet bryllups
ritualer og intriger som går vår tids såpeoperaer en høy gang.

NRK1 søndag kl 22.00

Bilder (Via Scanpix/Internett)
1. Nina Skurtveit har fulgt Knut Kleve og Brynulf Fosse til Nasjonalbiblioteket i Napoli der to tusen år gamle forkullete papyrusruller skal åpnes.

2. De to tusen år gamle forkullete papyrusrullene ble begravet av lava og slam da vulkanen Vesuv hadde sitt mest berømte utbrudd i år 79 e.Kr.

3. De gamle papyrusrullene viser seg å være litterære skatter fra verdens eneste bevarte oltidsbibliotek!

Egenprodusert dokumentar
Ved Nina Skurtveit og Terje Dale, NRK Hordaland

Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123