Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 14. april 2010 kl 20.45 Bjørnson - europeeren

Vær i sannhet!


Bjørnstjerne Bjørnson gikk stadig på barrikadene for å hevde rettferdighetens og sannhetens rett. Han reiste ut i Europa og tok med seg ideer og tanker tilbake til hjemlandet. I kveld begynner en dokumentarserie i tre deler om vår store "europeer" Bjørnson.

Som niåring overværer Bjørnson en brutal henrettelse. Ifølge forfatter Edvard Hoem har dette en avgjørende betydning for Bjørnsons samfunnsengasjement og forfatterskap. I første del av serien "Bjørnson – europeeren" får vi lære mer om denne hendelsen og dens betydning.

Ung revolusjonær
Som 15 åring skriver Bjørnson en frihetstale til folket i Molde. Denne er inspirert av Februarrevolusjonen i Paris i 1848. Som 28-åring reiser forfatteren for første gang til Roma. Det skulle bli starten på i alt 10 års opphold i denne byen, fordelt på seks besøk. Her møter han den italienske frihetshelten Garibaldi, og her lar han seg inspirere av Michelangelos store verker. Programmet følger også sporene etter Bjørnson til den lille østerrikske landsbyen Schwaz i Tyrolerfjellene, som han ofte besøkte om somrene sammen med Karoline og barna.

Første del av programserien følger Bjørnson fram til han i slutten av 1870-årene har etablert seg i Gausdal. En av årsakene til at han flyttet til gården Aulestad var at like i nærheten bodde og arbeidet Christoffer Bruun på folkehøgskolen Vonheim. Bjørnson hadde lenge vært inspirert av Bruun som var en stor idealist og kristen etter Grundtvigs ideal, men samarbeidet mellom dem går etter hvert svært dårlig. Himmel og helvete skulle komme til å skille de to store personlighetene.


Norsk dokumentarserie 2010
Produsert av Nova vision AS for NRK
Produsent: Sverre Krüger
Prosjektleder: Elin Østraat
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden , 909 55 364 / 23 04 98 41
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900