Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 30. november 2005 kl 22.30 På skråplanet

Folk som ikke er A4 akkurat…

Oddvar Torsheim – kunstner og original sangartist (Foto: Brynjulv Aartun/Scanpix)
Oddvar Torsheim – kunstner og original sangartist (Foto: Brynjulv Aartun/Scanpix)
Egil Teige er i gang med serie nummer fem om mennesker som setter farge på samfunnet vårt. – Det er folk som har nok penger til å gjøre hva de vil med livet sitt – og de er ikke opptatt av materielle ting, sier programskaper Egil Teige.

Den mest "normale" i serien er nok ordføreren i Bergen, Herman Friele, men han er ganske uvanlig til ordfører å være, ifølge Teige. Friele elsker å gå omkring i byen med ordførerkjede og hilse på folk i ren Kardemomme-stil.
Andre originaler i serien er Elly Rye, damen som gir musikalsk krisehjelp, og for øvrig er en ukjent slektning av Heide Steen-familien, Siss Siljan, damenes svar på Sputnik og kunstneren Oddvar Torsheim, som vi møter i det første programmet.

Et begrep i norsk kunstliv
Oddvar Torsheim er 57 år, bildende kunstner og "artist", som blant annet på sin høyst merkverdige måte gjendikter til nynorsk og fremfører sanger av blant andre Beatles og Bob Dylan.

Torsheim bor i Halbrendslia i Førde. Han har vært et begrep i norsk kunstliv i en årrekke, ikke bare på grunn av sin kunst, men like mye på grunn av sine bisarre påfunn som "sangartist". Han har mye av gjøgleren og spellemannen i seg. Fantasien er rastløs og ideene myldrer, og det er en fri flyt av trafikk fra tekst til bilder til musikk og tilbake igjen. Selv om han regner musikken som "terapeutiske sidesprang", er Torsheims bildekomposisjoner preget av åpenbar musikalsk stringens, og av at han i sin galskap holder en streng artistisk og intellektuell kustus over idémylderet.

Dobbeltbunn
Opp gjennom årene har han i bilder, tekst og musikk manet frem en skare av innfule, tvetydige vesener: blånesede vestlendinger i klemme mellom vinflasken og kirkespiret, sexfikserte teologer, skumle engler, triste hunder med knute på midten og glansbildelandskaper med symmetriske fjelltopper og perfekte speilbilder. Men ser en nærmere etter, rommer idyllene oftest en ubehagelig dobbeltbunn. Den vakre overflaten er gjennomhullet av smilende smådjevler som stirrer på oss fra hver krok.

Spesiell familie
I programmet blir vi presentert for Torsheims kunst og kunster, samt hans datter og medsanger Jorunn. Torsheim redegjør ellers levende for sine familieforhold med en serie merkverdige tanter og onkler, en fortvilet mor og en far med en besynderlig forkjærlighet for den amerikanske millionøsen Barbara Hutton.

Egenprodusert dokumentar fra Faktaavdelingen, Program Oslo
Programansvarlig: Egil Teige, tlf: 23 04 96 75 / 90 65 88 47
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78