Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 5. februar kl 19.45 Underveis: Exit klosterliv

Veien bort fra klosteret


Jon Harald Gjesdal søkte etter inderlighet og hengivenhet i sin gudstro. Han trodde han fant det i klosterfelleskapet Mariasøstrene, men endte isteden syk og nedbrutt, uten håp for verken livet eller døden. Nå har han laget talkshowet "En munk i helvete" om sin vei ut av klosteret.

I denne utgaven av "Underveis" forteller han sin historie. Det er en historie om en ung kristen gutt som ville være best i alt han foretok seg, også i sitt forhold til Gud. Da han ble kjent med klosterordenen Mariasøstrene, følte han at han fant det han søkte etter.

- Jeg lot meg fascinere av Mariasøstrene fordi det virket så inderlig, så hengivent til Gud. Jeg hadde en lengsel etter å leve 100 prosent for Gud, en sånn perfeksjonistisk tankegang. Så jeg var raskt innenfor egentlig.

Lydighet
Mariasøstrene er en evangelisk orden med ca. 200 nonner og 10 munker verden over. Ordenens medlemmer ønsker å leve et liv i daglig omvendelse og kjærlighet til Jesus. Nonnene og munkene må avlegge sølibat- og fattigdomsløfte og konsentrere seg om lydighet.

Etterhvert forlot Jon Harald klosteret, og livet utenfor murene ble så vanskelig at han vurderte å ta sitt eget liv. Han ble innlagt til psykiatrisk behandling, noe som ble starten på 10 års hardt arbeid for å komme dit han er i dag.

Fremdeles gudstro
Nå reiser han rundt på scenen og forteller om veien ut av et lukket klostersamfunn. Talkshowet har hatt stor suksess, og han blander humor og alvor for å fortelle en viktig historie.

Selv om han har opplevd mye spesielt i møte med klosteret, har Gud fremdeles en plass i livet hans. - Jeg har en sterk opplevelse av at Gud finnes, så jeg kan ikke klare å bestemme meg for at han ikke er der, sier han i "Underveis"

Prosjektleder, NRK Temaredaksjonen: Magne Vik Bjørkøy, 73 88 12 00 dir. 73 88 18 13, mobil 90 78 99 50
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900