Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 25. mai 2003 kl 00.00 Migrapolis

Markens grøde

Det er marked for mye mer kje enn det som slaktes i Norge i dag. Reporter Anniken Mihle nøyer seg med å klappe killingen (Foto: NRK)
Det er marked for mye mer kje enn det som slaktes i Norge i dag. Reporter Anniken Mihle nøyer seg med å klappe killingen (Foto: NRK)
Det er marked for mye mer kjøtt av kje i Norge enn det som produseres i dag. Mange muslimske forbrukere ønsker seg mer av det, og beregninger viser at det må produseres 16 tusen geitekillinger til hvert år hvis behovet skal dekkes. Migrapolisreporter Anniken Mihle nøyer seg med å klappe killingen.

Det er ikke mange innvandrere eller flyktninger som satser på norsk landbruk. Men det finnes noen.

Rizwan Butt
Rizwan Butt vil bli bonde, og nå er han på jakt etter gård. Dette er et framtidsønske som foreløpig ikke er så vanlig blant norsk-pakistanske ungdommer, men Rizwan synes det er naturlig å følge sin families tradisjoner. Familien hans var bønder i Pakistan. Dessuten gir det ham mye å ta vare på dyr, forteller han. Han har utdannet seg til agronom og spesialisert seg på agroteknikk. For tiden arbeider han på gården til en skolekamerat og går på visninger og kikker på gårdsbruk som er til salgs.

Mohammed Elmi Sabrie
Mohammed Elmi Sabrie ønsker seg mer kje. Han er utdannet veterinær fra Somalia, kom til Norge i 1994 og tok husdyrfag ved Landbrukshøgskolen på Ås. I dag er han salgsleder i Alfati Halalkjøtt som er et datterselskap av Gilde. De slakter dyr etter islamske regler og distribuerer halalkjøtt i Norge. Mohammed er opptatt av å få nye halal-produkter ut til forbrukerne, og noe det er stor etterspørsmål etter, er kje - kjøtt av geitekilling. Mohammed er derfor opptatt av å få flere norske bønder til å drive med geit.

Than Van Nguyen
Thanh Van Nguyen er en av få flyktninger som driver gård i Norge. Det er vanskelig å få kjøpt en gård når man ikke har landbruksutdannelse, så han må nøye seg med å leie. Han og familien bor i Moss, men gården han driver ligger i Rygge. Han satser på jordbær, sukkererter og mais, og trives med det selv om han synes det er ganske slitsomt å være bonde. Han var ansatt som gårdsarbeider i noen år og likte jobben – det var det som fikk ham til å satse for seg selv.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83