Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 30. september 2007 kl 07.03 Sølvsuper

Baronessen i Rosendal

Anne Grete Honerød (foto: NRK / Haakon D. Blaauw).
Anne Grete Honerød (foto: NRK / Haakon D. Blaauw).
- Jeg er ikke i stand til å plukke ut en enkelt hendelse og karakterisere det eller den som det beste som har hendt meg etter at jeg overtok som bestyrerinne av Baroniet Rosendal. At jeg fikk komme hit, bo og arbeide her sammen med min mann, det har vært det beste som har hendt meg. For meg har det vært et privilegium å kunne ta del i det daglige arbeidet for baroniet.

Anne Grete Honerød (52) blir på folkemunne kalt "baronessen". Tittelen er for lengst fjernet fra det norske språk og vokabular, men den knytter likevel søndagens Sølvsupergjest til hennes engasjement og virke for det som i dag er landets eneste baroni. Resultatet er ikke uteblitt.

Stadig flere velger å ta turen til det idylliske strandstedet Rosendal i Kvinnherad Kommune, beliggende på "Folgefonnhalvøya" og med denne breen og fjellet Melderskin som flotte blikkfang fra naturens side. Fra Baroniet Rosendal forenes i dag kunst, kultur og kunnskap i et naturskjønt vestlandslandskap.

Startet som omviser
I samtalen med programleder Haakon D. Blaauw, forteller sølvsupergjesten at hun helt fra hun var liten pike var facinert av Rosendal og av baroniet. Hun var på årlige besøk hos besteforeldrene og følte hele tiden en stor dragning til stedet.

- Som gymnasiast var jeg guide på baroniet, og da jeg under studietiden så en annonse i Bergens Tidende der det ble søkt om en fast stilling ved baroniet, slo jeg til. Både min mann Reidar og jeg studerte da kunsthistorie i Bergen, og jeg sa til Reidar at det kunne være greit med ett år som ansatt ved baroniet.

Det løftet har hun da ikke holdt, men hun trøster seg selv med at også hennes mann ble "borgtatt" av Baroniet Rosendal og av stedet.

Mye slit, men mange gode krefter
Anne Grete Honerød (foto: NRK / Haakon D. Blaauw).
Anne Grete Honerød (foto: NRK / Haakon D. Blaauw).
Anne Grete Honerød innrømmer at det å drive Baroniet i Rosendal til tider er en tøff og slitsom oppgave. Årsbudsjettet for 2007 er på 17 millioner, og det offentlige bidrar med en støtte på 20 prosent. Ved baroniet er det i dag 10-12 fulltidsansatte og i tillegg har mellom 50-60 studenter sommerjobb der.

- Det er et mangfold av arbeidsoppgaver som hviler på oss og vi har et tøft løp å gjennomføre. Mange gode krefter har på ulik vis vært med på å utvikle stedet til det som det i dag er blitt. Omkring 40 000 velger i løpet av et år å besøke baroniet enten for å få med seg en naturopplevelse, oppleve en praktfull romantisk landskapspark, ta en tur i den storslåtte rosehaven med omkring 2000 rosebusker, eller vandre i en urtehage opprinnelig fra 1600-tallet og ferdig gjenoppbygd i 2005.

Fra midten av mai til slutten av august arrangeres det et omfattende kulturprogram der kjente kunstnere bidrar uten honorar og der Theatre Set-Up fra London er årvisse gjester med et Shakespearestykke.

NRK P1 Sølvsuper søndag 30. september kl. 07:03.