Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 17. april 2002 kl 22.00 Faktor: Faktor: Maja i fritt fall

Risikomusikk

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje er en ung musiker som elsker å tøye grensene for hva et musikalsk uttrykk kan være. Du møter henne i
Maja Solveig Kjelstrup Ratkje er en ung musiker som elsker å tøye grensene for hva et musikalsk uttrykk kan være. Du møter henne i "Faktor". (Foto: Yann Aker)
- Jeg har liten kontakt med den antikvariske delen av musikklivet, sier Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, komponist og utøver, som vi møter i kveldens ”Faktor”. Vi får et innblikk i noen av hennes aktiviteter akkurat nå, der hun på mange måter tøyer grensene for hva et musikalsk uttrykk kan være.

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje er leken, liker å improvisere og teste yttergrenser i musikken. Hun er utdannet ved komponistlinjen ved Norges Musikkhøgskole, og var den første som vant Arne Nordheims komponistpris i år 2001.

Hennes verk er spilt i over 30 land på alle kontinenter. Med tanke på at hun bare er 28 år har hun en imponerende merittliste bak seg. Både i form av konkrete nedskrevne musikkverk, men også som sanger og medspiller i utallige grupper og forestillinger.

På jakt
Maja S. K. Ratkjes hovedinstrument er vokal, men hun trakterer også kazoo, theremin, fiolin, munnspill, skrap og elektronikk, som oftest i sammenheng med improvisasjoner. Ikke nok med det, hun er også aktiv i diverse musikkråd og utvalg, underviser og er stadig på reise. Med andre ord: et oppkomme av energi og ideer, alltid på jakt etter nye utfordringer.

Samarbeid
I kveld får vi se mye av det Maja S. K. Ratkje holder på med for tiden, der hun og de hun jobber med bryter med oppfatninger om hva et musikalsk uttrykk kan være. Det dreier seg bl.a. om samarbeidet med Hild Sofie Tafjord i ”Fe-mail”, en støyduo, som trenger mye strøm og gode samplere.

Horn og hårføner
Vi møter Spunk, fire unge musikere som har gjort seg bemerket i mange land og i vidt forskjellige sammenhenger. Det er Hild Sofie Tafjord, Kristin Andersen, Lene Grenager foruten Maja selv. Disse fire er hemningsløse i jakten på det perfekte lydbildet og tar i bruk alt fra horn, trompet og cello til jernrør, hårfønere og bremseskiver.

Jaap Blonk
I den senere tid har Maja også rettet oppmerksomheten mot en nederlandsk klangpoet, Jaap Blonk, som hun først hørte på plate og deretter tok kontakt med via internett. De traff hverandre en gang i Amsterdam, og Maja fikk ham så invitert til en konsert på Blå i Oslo. Jaap Blonk er internasjonalt kjent og har gitt ut en rekke plater. Vi får oppleve denne originale og morsomme artisten både solo og i vokalduo sammen med Maja.

Egenprodusert dokumentar
Regi: Anne Elisabeth Andersen
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697

Bilde
Maja Solveig Kjelstrup Ratkje er en ung musiker som elsker å tøye grensene for hva et musikalsk uttrykk kan være. Du møter henne i ”Faktor”. (Foto: Yann Aker)