Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 tirsdag 16. oktober 2007 kl 20.00 Glatte gater

Rap på kebabnorsk

F.v. Emir, Amina, Assad og Haji.(Foto: Motlys)
F.v. Emir, Amina, Assad og Haji.(Foto: Motlys)
I dokumentarserien "Glatte gater" møter vi fire av medlemmene i hiphop-gruppa Minoritet1, som skriver tekster og rapper på kebabnorsk. Gjennom seks episoder skal vi følge Assad (23), Haji (24), Emir (22) og Amina (18), som alle har et brennende ønske om å slå igjennom som artister.

Til tross for at de er totalt forskjellige, har helt ulik musikksmak og er uenige om det meste, har de fire ungdommene Assad, Haji, Emir og Amina bestemt seg for å spille inn et album.

Gjennom to år har teamet bak serien fulgt de fire ungdommene i hiphop-kollektivet Minoritet1. 300 timer med materiale er klippet ned til seks episoder. "Glatte gater" er en humoristisk dokumentarserie og hovedpersonene har et selvironisk blikk på seg selv og sin egen tilværelse. Likevel opplever vi at de har en erfaringsbakgrunn som er hinsides virkeligheten i det steinrike og døsige middelklasse-Norge.

Kebabnorsk
Minoritet1 skriver tekster og snakker seg i mellom på såkalt kebabnorsk, som består av blant annet punjabi, berbiske, arabiske, norske, engelske ord. Språket har utviklet seg på østkanten i Oslo, dels som et vanlig ungdomsslangfenomen, dels som et språk som blir brukt for å ekskludere foreldre og vanlige nordmenn ("potteter").

Tittelen på serien, Glatte gater, er hentet fra en av gruppas låter med samme navn:

Jeg vi'kke leke smart, nei det er'kke det,
Jeg vil ta tak i mikken, få folka til å le
Men disse gatene er glatte, så pass på
hvor du tråkker
Jeg veit det ser sjpa ut, men det er
bare sånn det lokker

Grønland-låt
Assad mener det er umulig for ham å ikke se bra ut. Han har pakistansk bakrunn, og ønsker å lage en låt om Grønland.

Haji fra Irak mener han kan flere fremmedord enn Assad, som på sin side synes Haji er rævva i norsk fordi han ikke vet at "latentisk" er et ord.

Amina fra Uganda går første året på musikklinja ved Foss videregående skole og er bekymret for at alle i klassen kan noter og er flinkere enn henne.

Emir flyktet fra Bosnia under krigen og trodde at det bare var blonde folk i Norge. Det første han så på asylmottaket var to somaliere som sloss, og han lurte på om han hadde kommet til feil land.

Uenige
I første episode møtes disse fire i studio for å begynne arbeidet med det de håper skal bli et album. Men det viser seg snart at de er uenige om det meste.

Amina synes det blir for mange klisjeer, og Emir mener Haji må slutte å synge som ei jente. Haji har på sin side lyst til at tekstene skal være høflige og ikke wannabe gangsteraktige. Assad synes ting tar altfor lang tid. Hvis det skal bli noe album, så må de begynne å spille inn låter, sier han.

Norsk dokumentarserie i 6 deler
Produksjon: Motlys
Produsent/regissør: Rune Denstad Langlo, tlf. 930 31 524/22 80 83 70
Manus/regiassistent: Khalid Maimouni
Fotograf: Anna Mykling
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
Blir også sendt torsdag på NRK2