Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 8. desember 2001 kl 22.10 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: En reise med Josie

Josies livsmot

Josie (foran) før lillesøsteren Megan (bak) ble drept. (Foto: The Russel Family)
Josie (foran) før lillesøsteren Megan (bak) ble drept. (Foto: The Russel Family)
Den engelske jenta Josie legger ut på en spesiell reise. Målet for reisen er tilgivelse og forsoning. BBC-dokumentaren ”En reise med Josie” viser oss hvilket utrolig livsmot som kan bo i en liten pike, stilt ansikt til ansikt med den grusomste vold.

Josie (9) mistet sin mor og søster i et voldsdrama som skaket hele England. I programmet følger vi Josie og hennes far Shaun på en reise som innebærer en gjennomgripende følelsesmessig forandring i en vanskelig fase av deres liv.

Utrygt på landet
Det var i 1996 at et bestialsk angrep på en mor og hennes to barn rystet England, og det fant sted midt i hjertet av landet, på en tilsynelatende fredelig og trygg plass. Moren og lillesøsteren døde, Josie overlevde med stygge hodeskader.

I årene etter tragedien har Shaun vært en klippe av trygghet for Josie. Han har forlatt jobben som heltids vitenskapsmann for å ta seg av datteren gjennom de mørkeste stundene.

Et nytt livsaspekt
Dokumentaren saumfarer de mange forandringene i Josies og Shauns livsaspekt: Vil en far være nok for henne, kan han stille opp for henne når hun snart går inn i puberteten? Og hva med Shauns privatsfære? Han er blitt ”offentlig eiendom” – først etter de groteske drapene, deretter de mange framtredener på britisk fjernsyn med appeller til morderen og til publikum om å komme med tips, og så til sist den opprivende rettssaken der en livsfarlig psykopat ble dømt til tre ganger livsvarig fengsel for drapene.

Dokumentar fra BBC
Originaltittel: Josie´s Journey
Kontaktperson i Programinnnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Josie (foran) før lillesøsteren Megan (bak) ble drept. (Foto: The Russel Family)
2. Josie sammen med faren under det lange rekonvalesensoppholdet på sykehuset etter et voldsdrama der halve familien ble drept. (Foto: The Russel Family)
3. Josie (foran) med BBC-teamet som står bak dokumentaren ”En reise med Josie”. (Foto: BBC)