Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. august 2003 kl 19.55 Dette er en kjempehit

Kunsten å komponere

Vi blir med Ingrid Bjørnov mens hun komponerer en ny låt. Vil den bli en hit? (Foto: Scanpix)
Vi blir med Ingrid Bjørnov mens hun komponerer en ny låt. Vil den bli en hit? (Foto: Scanpix)
Hva er egentlig en hit? Finnes det en mal man kan følge for å lage en slager, eller er det bare "noe som skjer" når en sang plutselig blir kjempepopulær?

Mens D’Sound sverger til det siste alternativet, er Frode Viken i D.D.E langt mindre beskjeden. – Jeg kan lage en hit hvis jeg har lyst til det, sier han. – Jeg kjenner oppskriften.

I kveldens program møter vi også Ingrid Bjørnov, Sigvart Dagsland, Aslak Hartberg fra Klovner i kamp, Rolf Løvland og Maria Solheim. De snakker om sitt forhold til musikken, og det til tider problematiske hitstempelet.

Ingen enkel oppskrift
– Jeg ønsker alltid i utgangspunktet å skrive en hit, selv om jeg vet at sannsynligheten for det er ganske liten, sier Ingrid Bjørnov. Vi blir med henne hjem, der hun prøver og feiler i arbeidet med en ny sang. Foreløpig skal den brukes til å åpne sesongen med laksefiske, men forhåpentligvis kan den også brukes gjennom sommeren.

Men hvorfor ønsker egentlig artister at deres sanger skal bli slagere? Sigvart Dagsland mener at det å ha en hit er den beste måten å nå ut til et stort publikum på. Men noen hitoppskrift kjenner han ikke til.

– Den beste oppskriften jeg kjenner, er å være hundre prosent ærlig, sier han. Og han vet hva han snakker om: En av hans store slagere "Alt eg så", handler om svogerens død.

Maria Solberg er ikke helt enig i at ærlighet nødvendigvis varer lengst. – Akkurat nå tror jeg dessverre at det som avgjør hva en hit er, har mer å gjøre med promotering og utseende enn selve låtmaterialet, sier hun.

Norsk musikkdokumenter
Produksjon: Wischmann & sånn
Prosjektleder NRK: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96