Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 1. september 2007 kl 21.00 Bollywood-sommer: Fanaa

En politisk Bollywoodfilm

Kjærlighet, løgner og dramatikk betegner forholdet mellom Zooni (Kajol) og Rehan (Aamir Khan) i denne politiske actionthrilleren. (Foto: Yash Raj Films)
Kjærlighet, løgner og dramatikk betegner forholdet mellom Zooni (Kajol) og Rehan (Aamir Khan) i denne politiske actionthrilleren. (Foto: Yash Raj Films)
Blinde Zooni møter sin store kjærlighet, Rehan, på en tur til Delhi. Han får ordnet en øyeoperasjon til henne, men i det Zooni får synet tilbake, får hun beskjed om at kjæresten er drept i en bombeeksplosjon.

Zooni Baig bor i en liten by 45 km fra Gulmarg i Kashmir. Hun er blind fra fødselen av og bor med sine overbeskyttende foreldre, Zulfikar og Nafisa. Da hun ønsker å reise til Delhi med landsbyens dansetrupp, tar det tid å overbevise foreldrene. Men hun får dra og er alene for første gang i sitt liv.

Drept av en bombe
Rehan Khan er truppens guide i Delhi, og blir øyeblikkelig betatt av Zooni. De blir forelsket, og den siste natten i Dehli tilbringer de sammen. Rehan ønsker at Zooni skal kunne se, og får henne inn på et lokalt sykehus.

Foreldrene blir invitert til sykehuset, og Rehan reiser for å hente dem. Men på veien blir han drept i en bombe-eksplosjon utført av IKF, en militant organisasjon som ønsker et uavhengig Kashmir uten innblanding fra verken India eller Pakistan.

Zooni får tilbake synet, hun får se foreldrene for første gang, men bli helt knust av Rehans død. Hun reiser med familien tilbake til Gulmarg, hvor hun noen måneder senere føder en liten gutt, Rehan Jr.

Terrorist
Sju år etter, under en snøstorm, får familien besøk av en hardt skadd indisk offiser, major Rajvir Singh. Han trenger akutt medisinsk hjelp, og Zulfikar gjør sitt beste for å hjelpe ham.

Men Rajvir er ikke hva han utgir seg for. Han er nemlig terrorist, og har klart å få tak i utløseren til en atombombe. Bruker han denne, vil det få enorme konsekvenser for millioner av mennesker.

Om filmen
Faana er en todelt film som starter som en lett og underholdende kjærlighetshistorie, og ender i en dramatisk og skremmende actionthriller. Det er en politisk film, noe som har blitt mer vanlig de siste årene i Bollywood. Pga urolighetene i Kashmir er opptakene gjort i Polen.

Filmen ble forbudt i delstaten Gujaret, men var likevel en av de mest sette Bollywoodfilmene i 2006. Kajol vant en Filmfare Award for sin innsats som Zooni. Amir Khan, som spiller Rehan, kjenner vi fra filmer som Lagaan og Dil Chahta Hai.

Filmen inneholder også en rekke gamle hindusanger.

Indisk drama (2006)
Originaltittel: Fanaa
Regi: Kunal Kohli
Med: Aamir Khan (Rehan), Kajol (Zooni), Rishi Kapoor (Zufikar)
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no