Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 29. april 2002 kl 20.55 Niern: Mars Attacks!

Det fins liv på Mars, og nå kommer de!

Jack Nicholson som den amerikanske presidenten James Dale. Han er mest opptatt av hvilken dress han skal på seg når marsboerne kommer. (FotoWarner Bros int.)
Jack Nicholson som den amerikanske presidenten James Dale. Han er mest opptatt av hvilken dress han skal på seg når marsboerne kommer. (FotoWarner Bros int.)
En sverm av romskip letter fra Mars’ røde overflate, og raser mot jorden i tette formasjoner. Verdens ledere er i villrede og spørsmålene florerer: Hva vil de fremmede? Har de fredelige hensikter? Ønsker de krig? Hvordan ser de ut, og hvordan skal man kle seg når man tar i mot dem? I Tim Burtons science-fiction-komedie ”Mars attacks!” møter jordboere små grønne menn – med store hjerner – fra Mars.

Filmen byr på stjerner, ikke bare fra verdensrommet, men i alle roller. Jack Nicholson er den amerikanske presidenten James Dale, som mest bekymrer seg om hvilken dress han skal ha på seg når han skal møte de besøkende fra Mars. Glenn Close spiller hans førstedame, Marsha, med et frosset smil og en perfekt frisyre. Presidentens rådgivere er usedvanlig verdiløse. General Drecker, spilt av Rod Steiger, vil helst eliminere marsboerne før man i det hele tatt har funnet ut hva de ønsker. Paul Winfield spiller general Casey som mener at de har kommet i fred, et syn han deler med den piperøkende professor Donald Kessler, spilt av Pierce Brosnan. De tar begge feil.

Martin Short spiller presidentens hormonstyrte pressesekretær, mens Jack Nicholson har nok en rolle i filmen, som eiendomsspekulanten Art Land. Land er optimistisk – også marsboere trenger et sted å bo. Hans kone, Barbara, spilt av Anette Bening, har byttet ut alkoholen med meditasjon, og mener at et besøk fra rommet er et positivt tegn i tiden. Danny DeVito er en grovkjeftet Las Vegas-gambler som ikke lar seg distrahere av en bagatell som jordens undergang. Jim Brown spiller eks-bokseren Byron Williams og den legendariske entertaineren Tom Jones spiller seg selv.

Med ubrukelige voksne i alle ledende stillinger er det selvfølgelig opp til giddalause tenåringer og senile bestemødre å redde verden fra ondsinnede, grønne krypene. Hvis det da ikke allerede er for sent…

Amerikansk spillefilm fra 1996
Originaltittel: ”Mars Attacks!”
Regi: Tim Burton
I rollene: Jack Nicholson, Glenn Close, Anette Bening, Pierce Brosnan, Danny DeVito og Rod Steiger.
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Jack Nicholson som den amerikanske presidenten James Dale. Han er mest opptatt av hvilken dress han skal på seg når marsboerne kommer
2. Professor Donald Kessler (Pierce Brosnan) tror marsboerne har fredelige hensikter. Så feil kan man ta…
3. Danny DeVito spiller en Las Vegas-gambler som lar humla suse – uansett trusler fra Mars (Alle foto: Warner Bros Int.)