Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. april 2008 kl 19.30 Ut i naturen: Kulturlandskapet - Norges sjel?

Reiseguru i norsk kulturlandskap

Mellom holmer og skjær og mye annet med reiseguru Jens A. Riisnæs. (Foto: Deadline Tv og Video AS)
Mellom holmer og skjær og mye annet med reiseguru Jens A. Riisnæs. (Foto: Deadline Tv og Video AS)
Jens A. Riisnæs, kjent fra NRK P2s "Ut i verden", tar oss med i ut i naturen i kveld. Gjennom denne halvtimen blir du kanskje litt bedre kjent med landet du bor i og hva som skiller oss fra resten av verden.

Flere områder i Norge er av Unesco og det renommerte internasjonale tidsskriftet National Geographic kåret til å være blant de vakreste i verden. Vi blir med Norges mest bereiste mann Jens A. Riisnæs for å se på hva som gjør at Norge ligger på verdenstoppen.

Med internasjonale øyne
Vi skal innom skog, fjell, fjord og kyst. Riisnæs ser på det norske landskapet med sine internasjonale øyne og trekker sammenligninger med landskap fra andre steder i verden.

Hva er likheten mellom de greske øyer og den norske kysten? Hvorfor er Norges fjorder vakrere enn fjordene i Alaska og på New Zealand? Dette er noen spørsmål vi ser nærmere på i kveldens program. Med Riisnæs i førersetet blir det også mye snakk om hva som trekker turister til Norge.

Unik bosetting
På enkelte plasser har det bodd bønder i flere tusen år, og det har preget landskapet.

Bosettingsmønsteret på den norske landsbygda er spredt og mange gårder ligger som blikkfang midt i naturlandskapet. Slik er det nesten ikke andre steder i verden. Vi har bygder og resten av verden har stort sett landsbyer.

"Berørt" natur
Det er denne miksen av natur og kulturlandskap som gjør Norge til et vakkert og variert land. Det er den berørte naturen som internasjonalt sett er Norges varemerke, og ikke villmarka, mener reiseguruen.

Medisin mot gjengroing
Riisnæs’ medisin for å hindre gjengroing er enkel. Ta vare på beitedyra og driftsformene som har skapt landskapet. Uten bønder og bosetting i distriktene vil Norge bli et fattig land.

Norsk dokumentar (2007)
Programleder: Jens A. Riinæs
Produsert av: Deadline Tv og Video AS
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no


LENKER
  • Hjemmeside