Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 15. oktober 2006 kl 20.50 Hovedscenen: Storhertuginnen av Gerolstein

Prisbelønnet storhertuginne

Felicity Lott briljerer som storhertuginnen av Gerolstein i Offenbachs opera. (Foto: Francois Roussillon et Assoc.)
Felicity Lott briljerer som storhertuginnen av Gerolstein i Offenbachs opera. (Foto: Francois Roussillon et Assoc.)
Jacques Offenbach satte standarden for komisk opera med en rekke vellykte oppsetninger i Paris på midten av 1800-tallet. "Hovedscenen" viser hans "La Grand Duchesse de Gerolstein" i en nyoppsetning fra Paris. Opptaket av denne produksjonen på Théâtre du Châtelet vant nylig Golden Prague 2006 i Praha for beste transmisjon.

Juryen i Praha begrunnet prisutdelingen slik: "Her har man lykkes i å fange inn en meget vellykket oppsetning for scenen: Dette er morsomt, underholdende og kvalitet tvers igjennom. Rollene er gjennomførte (spesielt Felicity Lott som storhertuginnen). Regien (ved Laurent Pelly) er fornøyelig, den har fart, liv, dynamikk og er full av den type humor og ironi som hele tiden holder spenningen ved like. Transmisjonen til fjernsyn er superb og fanger opp alle detaljer uten å overkjøre den opprinnelige oppsetningen, og kamera-arbeidet er prikkfritt."

Prinsesse på vift
Også fortidens prinsesser gikk på vift, og Offenbach henspiller på den tyske prinsesse Sophie som senere skulle bli Katarina den store av Russland. Også Napoleon III får sitt i Offenbachs operette.

Krumtappen i handlingen er den 20 år gamle storhertuginnen av Gerolstein som løper etter ethvert mannebein hun ser. Den unge statslederen styrer etter sine innfall og forelskelser, mens generaler og baroner pent må adlyde hennes ordrer. Derimot må de ta konsekvensene av dem. Det hele resulterer i full krig med nabostaten, og Offenbachs operette er også en infam satire på krigens redsler.

Fransk musikkprogram (2005)
Originaltittel: La Grande Duchesse de Gerolstein
Produsert av: Francois Roussillon et Associés
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no