Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 8. november 2006 kl 23.10 Lydverket

Hip hopens femte og glemte element

Programleder Mona B. Riise og Lydverket har reist til San Francisco og London for å se nærmere på hip hopens femte element: human beatboxing. (Foto: Kristin Svorte)
Programleder Mona B. Riise og Lydverket har reist til San Francisco og London for å se nærmere på hip hopens femte element: human beatboxing. (Foto: Kristin Svorte)
MC-ing, altså rapping, DJ-ing, breakdance og graffiti blir kalt hip hopens fire elementer. Men det finnes et femte element som har fått lite oppmerksomhet i mediene: human beatboxing. Lydverket har vært i San Francisco og London, og møtt noen av verdens beste human beatboxere.

Hip hopen begynte som en undergrunnskultur i New York, og tok verden med storm tidlig på 80-tallet, og de fire "aksepterte" kunstformene har utviklet seg til å bli integrerte deler av pop-kulturen.

Human beatboxing har derimot fått lite oppmerksomhet. Til tross for at artistene har unike musikalske evner og lager de mest komplekse lyder kun ved hjelp av munnen og stemmebånd, har de ofte endt opp på sidelinjen i forhold til rapperne.

Men artister så forskjellige som Björk og Justin Timberlake bruker nå human beatboxing aktivt på sine album, og sjangeren står sterkere enn på lenge samtidig som at den opplever enorm utvikling.


Beatboxerne vi møter:
Scratch, medlem av hip hopbandet The Roots, som snart gir ut sitt andre soloalbum.

Kid Lucky er en beatbox-veteran og grunnleggeren av det første produksjonsselskapet kun viet til beatboxere.

Killa Kela er Storbritannias største beatboxer, og en innovatør innen sjangeren. Han har blitt kalt pionér av Justin Timberlake, og har turnert med både Timberlake og Pharrell.

Kid Beyond fra San Francisco, som har vakt internasjonal oppsikt og bragt beatboxingen i nye retninger.

Og i tillegg møter vi Björk i studio sammen med tidligere medlem av The Roots, Rahzel, og nykommeren Shlomo fra Leeds, som Björk håndplukket til å medvirke på albumet "Medulla".

Om Lydverket
I Lydverket får du artistportretter, dokumentarer, temasendinger og dokumentarer.

De fleste sendingene avsluttes med "Ukens bonusspor", der redaksjonen trekker fram aktuelle låter eller videoer de synes fortjener ekstra oppmerksomhet, eller eksklusive intervjuer med artister om aktuelle temaer.

Mona B. Riise er programleder.

Egenprodusert musikkmagasin fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Åslaug Sem
Vaktsjef: Vivi Stenberg, tlf 23 04 84 21/481 70 315 vivi.stenberg@nrk.no
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Les mer: www. nrk.no/lydverket
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no