Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 5. desember 2002 kl 19.30 Schrödingers katt: En god natts søvn?

Hvorfor må vi sove?

Søvn og drømmer i Schrödinger Spesial (NRK-foto)
Søvn og drømmer i Schrödinger Spesial (NRK-foto)
Hva er søvn egentlig, hvorfor sover vi og hva gjør søvnen med oss ? Og hvis søvn er så viktig for helsa, hvorfor sover vi ikke enda mer. Hva betyr det f eks å få ”en god natts søvn”? ”Schrödinger spesial” tar for seg den livsviktige søvnen i kveldens utgave.

Man begynte ikke seriøst å forske på søvn før tidlig på 50-tallet. I kveld møter vi den amerikanske søvnforskeren Doktor William Dement som har brukt et halvt århundre på å avdekke søvnens mysterier. I 1953 var han en av dem som oppdaget at det fantes to distinkt ulike søvntyper, ”hurtige øyebevegelser” eller REM-søvn og non-REM eller ikke-REM-søvn. Etter flere års forskning fant han ut at den første del av søvnen – en fase på 40 til 80 minutter – er en periode hvor funksjonene i kroppen går inn i en fase hvor hjerneaktiviteten bremser, du puster saktere, alt går i sneglefart.

Den neste fasen – REM-fasen er en fase hvor hjernen din igjen er aktiv, du drømmer og det sendes ut signaler til kroppen om å utføre handlinger. Årsaken til at du ikke springer opp og reagerer på drømmene, er at kroppen i REM-fasen er paralysert!

I ”Schrödinger” spesial møter vi også folk med ulike søvnforstyrrelser. Det finnes mennesker som går i søvne, og noen kan til og med spise i søvne, hvilket kan resultere i farlige situasjoner.


Produsert for NRK1 av TransAtlantic Films (UK) & Great North Productions (Canada)
Norsk versjon og bearbeiding av Program RIKS, Trondheim
Norske kommentarer: Eiliv Flakne
Prosjektleder: Kari Hustad
Pressekontakt: Erik Bull tlf: 73 88 16 61