Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 10. november 2004 kl 23.10 Lydverket

Historisk øyeblikk

Mona B. Riise er programleder i Lydverket. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Mona B. Riise er programleder i Lydverket. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Denne uken byr Lydverket på det historiske øyeblikket da Bob Marley fikk våte Horten til å danse! Vi får også oppleve Elton John på sitt beste, de tyske pyroelskerne i Rammstein, soulprinsen Raphael Saadiq og favorittplaten til Kristin Asbjørnsen.

Sommeren 1978 var det en historisk hendelse i norsk musikksammenheng. Bob Marley, verdens første etniske superstjerne, spilte i Norge. Folk valfartet fra hele landet for å se ham. Og det foregikk ikke på Kalvøya eller Ragnarock-festivalen, nei. Det var i den lille vestfoldbyen Horten det skjedde.

Hvordan opplevde de idealistiske sjelene bak Hortensfestivalen møtet med selveste Bob? Lydverket reiser 26 år tilbake i tid, for å få svar.

Elton John
Elton John er en levende poplegende! Grunnlaget la han på 70-tallet. Da ble han superstjerne på begge sider av Atlanterhavet etter å ha laget en drøss med fantastiske låter, samtidig som at han virkelig turte å leve ut artistrollen med pompøse og storslåtte sceneshow.

Elton John har gitt ut over 30 studioalbum, og siste skuddet på stammen er det helt nye albumet "Peachtree Road". Musikalsk har han her vendt tilbake til mye av det han lagde på 70-tallet. Ingen dum idé ettersom den perioden helt klart var den beste i Elton Johns’ karriere.

I kveld ser Lydverket nærmere på nettopp disse årene i den britiske artistens karriere. Det betyr masse arkivbilder, gamle og et helt nytt intervju, og selvfølgelig mye god musikk.

Rammstein
Det er kanskje ikke så overraskende at et av Tysklands største band spiller industri-metall, velter seg i erketysk estetikk, og kun synger tyske tekster. Men det som er spesielt med Rammstein, er at de har fans fra alle samfunnslag - over hele verden!

Tirsdag 16. november spiller de i Oslo Spektrum, og Lydverket har møtt de to hovedmennene i bandet. Samtalen foregår via en tolk, og dreier seg blant annet om hvordan det er mulig for et band som utelukkende uttrykker seg på tysk, å erobre verden slik Rammstein har gjort.

Saadiq og Asbjørnsen
I tillegg får du møte Raphael Saadiq. Han har vært stjerne i grupper som Tony!Toni!Tone! og Lucy Pearl, og stått bak hiter for artister som D’Angelo, Eryka Badu og Macy Gray. I fjor kom han omsider ut med sitt første soloalbum som gav ham fem Grammy-nominasjoner. Nå er han ute med et album som er minst like bra, og Lydverket ser det som sin oppgave å bringe Raphael Saadiqs flotte låter og nydelige stemme ut til det norske folk.

Ellers i kveldens sending viser Kristin Asbjørnsen fra Dadafon og Krøyt fram og forteller om favorittplaten i samlingen sin.

Egenprodusert magasinsending fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,

Vises også i Nett-TV.LENKER
  • Les mer