Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 3. mai 2003 kl 20.10 Profil: Det tause korets sang

Pensjonerte kunstnere i Russland

En av beboerne på pensjonisthjemmet, Nina, under en sangøvelse. (Foto: Fjordholm filmproduksjon)
En av beboerne på pensjonisthjemmet, Nina, under en sangøvelse. (Foto: Fjordholm filmproduksjon)
I St. Petersburg bor 105 pensjonerte kunstnere i en aristokratisk gammel bygning, Dom Veteranov Scene, som har eksistert siden tsartiden. Hjemmet har overlevd revolusjon, kriger og skiftende regimer. Men etter at markedskreftene tok over på 90-tallet, har veteranhjemmet slitt med økonomien.

Mest akutt var kjøkkenet, som helsemyndighetene truet med å stenge hvis det ikke ble utbedret omgående. En gruppe norske kunstnere startet, sammen med russiske kolleger, en kulturdugnad for å redde kjøkkenet. Russisk-norsk kulturaften i hjemmets egen teatersal var hovedarrangementet, der skuespillere og sangere fra hjemmet opptrådte sammen med gjester fra Norge. I tillegg opptrådte Blokadekoret, som består av veteraner fra beleiringen av Leningrad.

Det ble også samlet inn bilder fra russiske og norske kunstnere som ble auksjonert bort på en stor solidaritetsforestilling på Nationaltheatret i Oslo 1. mai 2001. Kjøkkenet er nå ferdig restaurert med hjelp utenfra. Men hva vil skje når det elektriske anlegget eller sanitæranlegget bryter sammen? Vil det unike hjemmet kunne bestå?

Produsert av Fjordholm filmproduksjon
Opplegg og regi Aimée Malthe Harnes
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 ()


LENKER
  • Les mer