Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 4. oktober 2008 kl 21.45 Dokumentar: Vondskapen kom ridande

Vitne til folkemordet

Vondskapen kom ridande: Brian Steidle var amerikansk militærobservatør i Sudan og ble øyenvitne til ufattelige grusomheter. (Foto: Leo Buurman)
Vondskapen kom ridande: Brian Steidle var amerikansk militærobservatør i Sudan og ble øyenvitne til ufattelige grusomheter. (Foto: Leo Buurman)
En amerikansk militærobservatør gir sin rystende beretning om folkemordet i Darfur i kveldens prisbelønte dokumentar. Hans oppdrag var å overvåke våpenhvilen mellom opprørsgrupper og den sudanske regjeringen. I stedet ble han maktesløst øyenvitne til en ufattelig nedslakting av sivilbefolkningen.

Brian Steidle vokste opp på mange ulike steder i verden som sønn av en offiser, og ble selv soldat. I 2003 avsluttet han sin kapteinstjeneste i den amerikanske marinen.

I 2004 fikk han tilbud om å reise til Sudan sammen med to andre amerikanere for å overvåke våpenhvilen etter borgerkrigen på oppdrag fra Den afrikanske union. Livet hans skulle aldri bli det samme.

Uforberedt
Som offisiell militær observatør hadde Steidle tilgang til områder i Sudan der ingen journalister hadde vært. Han var fullstendig uforberedt på det han skulle oppleve. Han så landsbyer bli brent til aske, kvinner bli voldtatt, menn kastrert og småbarn massakrert - uten at han hadde noen mulighet til å gripe inn.

Etter hvert tok Steidles frustrasjon og raseri over verdenssamfunnets unnfallenhet overhånd. Etter et halvt år avbrøt han oppdraget og vendte tilbake til USA for å fortelle om det han hadde vært vitne til.

Med seg hadde han et tusentalls fotografier, i tillegg til dokumentasjon i form av brev, lydopptak og dagboksnotater. Han reiste også tilbake til flyktningleire i Tsjad for å snakke med overlevende fra redslene han hadde vært vitne til.

Foredrag
Siden har Steidle holdt over hundre fordrag, utgitt en bok og møtt en lang rekke politikere både i USA og andre land. Han har vitnet i høringer om folkemordet i Darfur og er hyppig brukt som rådgiver. I 2005 innledet han et samarbeid med filmmakerne Annie Sundberg og Ricki Stern, som har regissert kveldens film.

I filmen skildres folkemordet sett gjennom Steidles øyne, og oppvåkningen som førte til at han valgte å vie seg til kampen for Darfurs glemte ofre.

Amerikansk dokumentarfilm (2007)
Originaltittel: The Devil Came on Horseback
Manus og regi: Annie Sundberg og Ricki Stern
Produksjon: Break Thru Films
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900


LENKER
  • Les mer