Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. mai 2006 kl 11.40 Gullfeber

Chaplins klassiker fra 1925

Charles Chaplin var kanskje ikke noen typisk deltaker i gullrushet i Yukon i 1898. Ikke desto mindre befinner han seg i "Gullfeber" i en liten hytte med to tvilsomme, velvoksne mannfolk, Big Jim McClain og Black Larsen.

"Gullfeber", en av Charlie Chaplins mest kjente filmer, er en satire over den amerikanske gullgraverproblematikken. Mange vil kjenne igjen scenene hvor han spiser støvelen sin og danser med rundstykker.

Ristet skosåle
Big Jim (Mack Swain) er egentlig en grei kar, mens Larsen (Tom Murray) er en morder og en tyv. Når matforsyningen er slutt, drar Larsen ut i snøen for å jakte, mens Charlie blir i hytta for å lage en herlig Thanksgiving-middag for Big Jim – ristet skosåle. Dagene går, og Big Jim får delirium av sult. Han ser for seg at Charlie er en stor, saftig kylling, og hugger etter ham med en stor øks. Charlie redder livet ved helt tilfeldig å skyte en bjørn, og dermed fins det mat nok til ti mann.

Når uværet gir seg, bestemmer Big Jim og Charlie seg for å skille lag. Charlie vil søke lykken i et gullgraverfelt i nærheten, og Big Jim har hørt om et "fjell av gull". Men han når aldri fjellet, for Black Larsen ligger i bakhold og slår ham bevisstløs.

I mellomtiden har Charlie forelsket seg i den selvstendige saloon-piken Georgia (Georgia Hale), og han inviterer henne på nyttårsmiddag i hytta han passer på for en av stedets gullgravere.

Mens han lager middag, innbiller han seg at Georgia dukker opp med sine venninner. Han underholder jentene med å stikke gafler i to rundstykker og framfører en nydelig liten dans med bakverkene. Han våkner fort av sin drøm, og må mistrøstig se i øynene at Georgia har glemt hele middagsavtalen...


Amerikansk spillefilm fra 1925
Originaltittel: "The Gold Rush"
Regi: Charles Chaplin
I rollene: Charlie Chaplin, Mack Swain, Tom Murray, Henry Bergman, Bette Morrissey, Malcolm Waite og Georgia Hale
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83