Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 3. september 2005 kl 22.00 Niern: Slogans

Humor og tragedie i Albania

På 70-tallet var det mange slagord å se på åssidene i Albania (Foto: Les Films de Tournelles)
På 70-tallet var det mange slagord å se på åssidene i Albania (Foto: Les Films de Tournelles)
Handlingen foregår på 70-tallet, hvor Enver Hoxhas totalitære regime gir seg både absurde og tragiske resultater i en avsides albansk landsby. Hovedpersonen er den unge biologilæreren Andrea som kommer fra hovedstaden Tirana for å undervise på en grunnskole.

Den første oppgaven Andrea (Artur Gorishti) får er å velge et slagord for klassen. Han velger "Hyll revolusjonens ånd" fremfor "Den amerikanske imperialismen er en papirtiger". Grunnen er enkel: Den første er kortest. Elevene skal nemlig skrive slagordet på fjellsiden med hvitkalkede steiner. Men i denne skolen er regjeringens skiftende politiske linje absolutt lov, og Andreas’ valg av slagord viser seg å være på kollisjonskurs med tidens stemning i Tirana. Det går ikke bedre enn at han blir beskyldt for å være en kontrarevolusjonær.

Den vakre fransklærerinnen Diana (Luiza Xhuvani) er rask med å fortelle Andrea om feilen han har gjort, og romantikk oppstår mellom de to. Men Andreas ubetenksomme valg har ført til mistenksomhet hos hans nervøse overordnede. De ser etter en syndebukk i tilfelle et besøk fra et høytstående partimedlem ikke blir vellykket.

Om filmen
Denne filmen er den første albanske filmen noensinne som er vist under filmfestivalen i Cannes. Den ble også vist under filmfestivalen i Toronto i 2001.

Fransk/albansk drama (2001)
Originaltittel: "Slogans"
Med Artur Gorishti, Luiza Xhuvani, Birce Hasko
Regi: Gjergj Xhuvani
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78