Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 4. desember 2004 kl 22.20 Fakta på lørdag: Kleopatras by, Alexandria

Alexandria – tapt og gjenoppdaget

Kleoptras by – en by under havet. (Foto: Gedeon Programmes
Kleoptras by – en by under havet. (Foto: Gedeon Programmes
Oldtidsbyen Alexandria var Middelhavets viktigste havneby og dronningsete for Kleopatra. Byen gjenoppdages nå i havet utenfor dagens havnebasseng, og noen av oldtidens største skatter er i ferd med å se dagens lys igjen.

Alexandria ble grunnlagt av makedoneren Aleksander den store, erobreren av Egypt, i år 331 f. Kr. Byen ble landets hovedstad.

Signert Kleopatra
Den franske dokumentaren i kveld handler om gjenoppdagelsen av oldtidens storslagne Alexandria. Gjennom årtusener var byen et fascinerende møtested mellom den greske og den egyptiske sivilisasjon. Alexandria virket etter hvert, med sitt veldige bibliotek – Biblioteca Alexandrina – som en sentralhjerne for hele den hellenistiske verden.

Dokumentaren viser ny og gammel tid i Alexandria, beveger seg i spennet mellom papyrus og internett, mellom oldtiden og cyberspace. Bl.a. får vi se deler av papyrus-dokumenter som bærer Kleopatras signatur.

Fyret og kjempestatuene
Sentralt i dokumentaren står den franske arkeologen Jean-Yves Empereur som bl.a. har i oppdrag å redde monumentene ute i havet. Alexandrias kjempemessige fyr og oldtidsbyens kjempestatuer er nå funnet. Empereurs avdekninger på havbunnen har åpnet et helt nytt kapittel i den arkeologiske historien om byen.

Det meste av det som i dag blir reddet av arkeologene, stammer fra en periode på 300 år, nemlig tiden mellom Aleksander den store og Kleopatra. Hun var som ham makedoner og den siste av dette dynastiet som regjerte Egypt.

Nytt mot gammelt
Men det haster med å redde fortiden, for det moderne Alexandria forandrer seg i hurtigtogtempo. Det siste tiåret har byen opplevd en eksplosiv vekst. For å bevare fortidens Alexandria har arkeologene satt i gang en rekke redningsoperasjoner.

Den greske historikeren Harry Tzalas har trålet havet utenfor byens havnebasseng i håp om å avdekke monumenter fra Kleopatras tid. Hans siste oppdagelse er en søyle som kan stamme fra Isis-templet og en kunstgjenstand som muligens har stått i Kleopatras mausoleum.

Dronningen var som kjent også Egypts siste farao. Hennes dramatiske død år 30 f.Kr. signaliserte slutten på faraoene – og med dét Alexandrias forfall.

Fransk dokumentar (2003)
Originaltittel: Cleopatra’s Lost City
Produsert av: Gedeon Programmes
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64, gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57